Orez radioactiv, descoperit în Japonia

0

Pentru prima dată de la cutremurul care a devastat Japonia și a dus la alertă gravă din cauza fisurilor de la centrala nucleară de la Fukushima, oficialii japonezi anunță că au descoperit orez cu substanțe radioactive la nivel mult prea ridicat. Această descoperire va duce la analizarea recoltei de orez din întreaga regiune Fukushima, a anunțat ministrul Agriculturii din Japonia.

 

Orezul radioactiv a fost recoltat din zona orașului Nihonmatsu, aflat la 56 de kilometri distanță de centrala nucleară Daiichi, avariată de cutremurul din 11 martie. Descoperirea a făcut ca autoritățile să extindă zona de testare, acesta fiind primul caz de acest fel înregistrat de Japonia după amenințarea nucleară. Orice recoltă sau transport de orez care vor fi identificate cu nivel de radioactivitate crescut vor fi oprite de la a ajunge pe piață, au afirmat oficialii japonezi. Acest lucru nu se întâmplase până acum, pentru că nivelul de radioactivitate din orez nu depășea limitele considerate normale.

Dar dacă analizele vor descoperi și alte loturi care să pună în pericol siguranța consumatorilor de orez (aliment de bază în Japonia și în multe țări asiatice), Japonia ar putea primi o nouă lovitură economică. Țara se luptă de jumătate de an să recâștige încrederea publicului în folosirea energiei nucleare, în siguranța măsurilor de securitate și în rezultatele activității de oprire a contaminării radioactive, desfășurată cu mari eforturi și pierderi imediat după cutremur. Siguranța alimentară este un alt test important pentru Japonia, mai ales că mai multe tipuri de produse necesare vieții, inclusiv apă, au fost contaminate după dezastrul de la centrala nucleară.

 

Sursa: ENN / Reuters

Foto: MyDish

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger