Orchesta Reciclată, muzică și speranță în ghetourile din Paraguay

0

Într-un loc în care sărăcia, disperarea și cantitățile mari de deșeuri sunt la ordinea zilei, un profesor de muzică încearcă să transforme viețile oamenilor printr-un program unic, scrie Tree Hugger. Când s-a ales cu mai mulți elevi decât instrumente, Favio Chávez a început să le fabrice din gunoaie, iar copiii din ghetourile unui oraș paraguayan s-au reunit într-o orchestră.

 

 

În Cateura, Paraguay, localnicii locuiesc deasupra unei gropi de gunoi și mulți dintre ei își duc traiul din vânzarea obiectelor pe care le găsesc prin gunoaie. Sărăcia de-acolo îi supune pe copii unor riscuri precum infracțiunile, bandele, drogurile și violența, context în care profesorul Favio Chávez le-a oferit o altă perspectivă: muzica. După ce a început să organizeze cursuri, Chávez s-a ales cu mai mulți elevi decât instrumente. Profesorul lucra și în cadrul unui proiect de reciclare a deșeurilor din Cateura, iar când l-a întâlnit pe Nicolás “Cola” Gómez, un căutător în gunoaie, au început să fabrice instrumente din deșeuri, transformând bidoanele de ulei în violoncele și cutiile de ambalare în chitare.

Așa s-a născut “La Orquesta de Instrumentos Reciclados de Cateura”, alcătuită din copii, cu ajutorul comunității. Programul va fi subiect de documentar și se vrea transformat într-o mișcare socială care să acopere mai multe zone sărace ale lumii. El a fost pus și pe Kickstarter, cu scopul strângerii de bani pentru restul filmărilor și pentru organizarea unui turneu mondial al orchestrei. Campania a fost lansată abia acum câteva zile, însă a strâns deja 50.000 de dolari din totalul de 175.000.

 

Landfill Harmonic movie teaser from Landfill Harmonic on Vimeo.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger