Oraşul Seattle îşi va amenda locuitorii care aruncă la gunoi prea multe deşeuri organice

0

Resturile de mâncare ce ajung la gunoi pot fi şi ele reciclate, prin compostare. Pentru că şi-a propus ca până anul viitor să ajungă să recicleze 60% din gunoiul generat, oraşul american Seattle va amenda locuitorii care aruncă la gunoi prea multe deşeuri organice, pe care le-ar putea folosi la compost.

 

 

Hotărârea consiliului local din Seattle a fost votată la începutul săptămânii şi sistemul stabilit prin ea va fi pus în aplicare de la începutul lunii ianuarie 2015. Decizia vizează resturile de mâncare şi alte deşeuri organice, care pot fi compostate, dar sunt aruncate la gunoi de către localnici. Scopul ei nu este de a aduce bani la bugetul local, deoarece amenzile nu sunt mari, ci mai degrabă de a aminti locuitorilor oraşului că este important să îşi sorteze deşeurile.

Companiile care ridică gunoiul vor analiza conţinutul containerelor sau tomberoanelor şi vor decide dacă un tomberon are peste 10% conţinut compostabil; dacă răspunsul va fi da, va fi întocmit un raport şi locatarul “depistat” va primi o notificare, direct pe tomberonul său de gunoi şi va fi amendat cu suma de un dolar, care se va regăsi pe următoarea factură. Dacă acelaşi rezident încalcă decizia în mod repetat, se poate trezi amendat cu suma de 50 de dolari, pentru sfidarea hotărârii de consiliu local.

Până la începutul anului viitor, când amenzile vor fi aplicate, companiile care colectează gunoiul pot, deja, să emită avertismente pentru localnici, ca aceştia să se obişnuiască cu sistemul. Acest sistem se aplică nu doar gospodăriilor individuale (caselor), ci şi apartamentelor şi clădirilor de birouri. O decizie similară care încurajează compostul a fost luată de oraşul american San Francisco în anul 2009, dar aceea este ceva mai drastică: după ce primesc câteva avertismente, localnicii care nu se conformează plătesc amenzi de până la 100 de dolari. Rămâne de văzut dacă amenda iniţială de un dolar va convinge locuitorii din Seattle să fie mai atenţi cu ce aruncă la gunoi şi ce dau spre compostare.

 

Sursa: Seattle Times

Foto: TH

 

Puteţi citi şi:

Suedia reciclează 99% din gunoi

Prima uzină care transformă deşeurile în biocombustibil s-a deschis în Canada

FOTO Oameni şi gunoaiele lor

România a reciclat, în 2012, doar 1% din deşeurile municipale generate, fiind pe ultimul loc în Europa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger