Oraşul polonez Kisielice se bazează exclusiv pe energie regenerabilă

0

Comisia Europeană a acordat oraşului polonez Kisielice premiul ManagEnergy Award 2014, la categoria auto-suficienţă, o recunoaştere oficială a faptului că localitatea este alimentată 100% din energie verde, regenerabilă. Realizarea este cu atât mai importantă cu cât Polonia se bazează în proporţie de 90%, la nivel de stat, pe energia generată de cărbune, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Kisielice este situat în mijlocul unei zone agricole; are două ferme eoliene, în acest moment, cu un total de 48 de turbine, la capacitatea de 82 MW. O reţea centralizată de încălzire a fost construită în localitate, cu ajutorul unor fonduri obţinute prin proiecte şi din taxe şi impozite locale. Reţeaua este susţinută de un boiler care funcţionează pe biomasă (mai concret, cu paie) şi încălzeşte 85% din clădirile oraşului. Vara, căldura dată de instalaţie este folosită pentru încălzirea apei. În luna decembrie a anului trecut, oraşul şi-a construit prima uzină pe biogaz, generatoare de curent, care se bazează pe porumbul cultivat în regiune.

Proiectul oraşului de a deveni independent energetic a fost gândit în aşa fel încât să folosească la maxim resursele locale şi să reducă emisiile de dioxid de carbon ale comunităţii de 2.300 de persoane de acolo. Autorităţile locale şi-au propus să renunţe complet la cărbune, să îmbunătăţească, astfel, calitatea aerului şi să folosească din plin resursele agricole ale regiunii. Pentru a stimula schimbarea, fermierii care au turbine eoliene pe terenurile lor primesc 5.000 de euro pe an pentru fiecare turbină. Iar paiele de la cereale sunt cumpărate de la fermieri pentru a deveni biocombustibil.

 

 

O a treia fermă eoliană se construieşte în prezent în Kisielice; aceasta va avea capacitatea de 24 MW. Autorităţile locale vor face anul acesta şi demersurile necesare pentru achiziţionarea unor panouri fotovoltaice pentru construcţia primei ferme solare din zonă. Totodată, clădirile publice vor amplasa, pe ele, trei seturi de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 10 kW fiecare. Iluminatul public va fi şi el modificat pentru a deveni mai eficient din punct de vedere al consumului. În aceste condiţii, oraşul polonez va atinge fără îndoială obiectivul de a deveni total independent din punct de vedere energetic şi, totodată, va încuraja investiţiile în construirea fermelor eoliene în zone rurale.

 

Mai multe detalii: European Sustainable Energy Week

 

Surse: CleanTechnica, Inhabitat

Foto: Warmia Wazury

 

Puteţi citi şi:

Un sat german produce de cinci ori mai multă energie verde decât are nevoie

Helsinki devine un oraş tot mai prietenos cu mediul înconjurător

O clădire din Sydney îşi va recicla hârtia în energie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger