Oraşul Piteşti candidează pentru "Capitala europeană verde 2016"

3

12 oraşe europene candidează pentru premiul “Capitala europeană verde” 2016. Cele 12 oraşe sunt din 11 ţări diferite (în competiţie sunt înscrise două oraşe din Spania) – iată lista: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franța), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania) şi Piteşti (România).

 

 

„Mă bucură numărul mare de candidaturi pentru premiul „Capitala europeană verde”. Acest lucru arată angajamentul oraşelor europene de a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor lor şi calitatea mediului înconjurător”, a declarat Comisarul UE pentru Mediu, Janez Potočnik, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene. Premiul „Capitala europeană verde” este acordat unui oraş care ocupă o poziţie de lider în materie de management urban ecologic. Oraşele care participă la competiţie urmăresc să instituie standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultând dorinţele cetăţenilor şi promovând soluţii inovatoare la provocările din domeniul mediului.

Anul acesta, pentru prima dată, au fost eligibile să candideze la titlul pentru anul 2016 oraşe din întreaga Europă, cu condiţia să aibă minim 100.000 de locuitori. În anii precedenţi, numai oraşele cu o populaţie de peste 200.000 de locuitori erau eligibile. Întrucât s-a dat şi oraşelor mai mici posibilitatea de a candida, peste jumătate din candidaturi provin din partea unor oraşe cu mai puţin de 200.000 de locuitori. Procedura desemnării capitalei europene verzi presupune ca un grup de experţi internaţionali să efectueze o evaluare tehnică a fiecărei candidaturi, pe baza a 12 indicatori care includ: atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice; transporturile locale; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea durabilă a terenurilor; natura şi biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deşeuri produse şi gestionarea acestora; gestionarea apei; tratarea apelor uzate; ecoinovarea şi crearea durabilă de locuri de muncă; performanţa energetică, precum şi gestionarea integrată a mediului.

În 2014, oraşele preselecţionate vor fi invitate să îşi prezinte propunerile în faţa unui juriu internaţional, care va evalua cât sunt de dedicate să aducă îmbunătăţiri constante în materie de mediu, precum şi obiectivele lor viitoare. Juriul va evalua, de asemenea, capacitatea oraşelor respective de a comunica cu cetăţenii şi va examina posibilitatea ca acestea să constituie un exemplu şi să promoveze cele mai bune practici în alte oraşe europene. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de inspiraţie pentru alte oraşe, experienţa arată că oraşul câştigător beneficiază de pe urma unei vizibilităţi publice mai accentuate, care îi poate îmbunătăţi reputaţia şi atractivitatea ca destinaţie turistică sau ca loc în care oamenii vor să muncească şi să trăiască. Câştigătorul va fi anunţat în luna iunie 2014, la Copenhaga (Danemarca), capitala europeană verde din 2014.

Din 2010, când a avut loc prima ediţie a competiţiei, şase oraşe au primit titlul de „Capitală europeană verde”. Stockholm a fost primul câştigător, apoi Hamburg, în 2011 şi Vitoria-Gasteiz în 2012. Deţinătorul premiului pentru 2013 este Nantes. Copenhaga a obţinut titlul pentru 2014, iar Bristol, pentru 2015. Juriul care decernează premiul „Capitala europeană verde” este alcătuit din reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Comitetului Regiunilor, ai Agenţiei Europene de Mediu, ai ICLEI – Autorităţile locale în sprijinul durabilităţii, ai Biroului Pactului Primarilor şi ai Biroului European pentru Mediu.

Europa este, în prezent, o societate predominant urbană, peste două treimi dintre europeni locuind în oraşe şi municipii. Multe provocări de mediu cu care se confruntă societatea îşi au originea în zonele urbane, dar tot în aceste zone se găsesc şi soluţiile.

 

Mai multe detalii despre această competiţie puteţi afla pe pagina dedicată, European Green Capital sau pe pagina de Facebook a concursului,

 

Sursa: Comisia Europeană

Foto: Bristol, capitala verde europeană 2015 / Flickr

 

Puteţi citi şi:

Cum se simte Vilnius, cea mai verde capitala europeană

Scrisoare deschisă Comisarului European pentru Mediu, victimă a dezinformării de către Primăria Generală Bucureşti

 


3 comentarii

  1. “Verde” inseamna sa respecti natura, nu sa o “eutanasiezi”. Juriul ar trebui sa vada filmul inregistrat la Smeura in 2001, film in care animalele erau torurate pana la moarte.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger