Oraşul nemuririi, o mare ţeapă turistică încă vie

0

În 1973, National Geographic a publicat un articol despre un orăşel din Anzi ai cărui locuitori trăiesc, în medie, cel puţin 115 ani. Textul a fost scris de un cercetător de la Harvard Medical School şi a creat o legendă care supravieţuieşte şi astăzi.

După apariţia articolului, Vilcabamba, orăşelul nemuririi, a fost inundat de cercetători veniţi din toate colţurile lumii, urmaţi îndeaproape de turişti. Oameni cu boli cronice, muribunzi de toate soiurile, dar şi indivizi sănătoşi, dar obsedaţi de longevitate, s-au instalat în zonă, crescînd spectaculos veniturile băştinaşilor.

Au apărut zeci de teorii care explicau fenomenul Vilcabamba, de la cele care speculau calitatea aerului la unele care vorbeau despre mineralele super-antioxidante descoperite în apa din regiune. Locuitorii acesteia nu trăiau doar foarte mult, dar şi arătau destul de bine pentru vîrstele lor înaintate. Şi astăzi, după 50 de ani de la primul val de fraieri, siteul orăşelului se laudă cu aceeaşi ofertă miraculoasă.

Toată istoria era însă o mare minciună. Ca şi în alte culturi arhaice, oamenii din Ecuador preţuiesc înţelepciunea şi experienţa conferite de bătrîneţe. În Vilcabamba, localitate care înseamnă Valea Sacră, tradiţia le permite oamenilor să-şi exagereze vîrsta. După ce împlinesc 70 de ani, aceştia îşi adaugă, din burtă, cîte un deceniu pe an. Pentru că majoritatea vilcabambezilor poartă numele taţilor, îşi însuşesc certificatele de naştere ale acestora şi le prezintă ca fiind ale lor.

Cînd s-a aflat adevărul, a fost prea tîrziu. Legenda se instalase deja în Occident, în special în SUA. Pentru turişti, ţeapa nu e totuşi absolută, pentru că zona e superbă şi localnicii au învăţat în timp să o vîndă profesionist.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger