Oraşul care, de peste 700 de ani, adoptă persoane cu tulburări psihice

0

De mai bine de 700 de ani, locuitorii oraşului Geel, din nordul Belgiei, îşi deschid casele pentru persoane cu diverse tulburări mentale. Modelul de îngrijire pentru astfel de persoane pe care îl promovează acest oraş de atât de mult timp a devenit un exemplu pentru restul lumii.

Persoanele diagnosticate cu diverse afecţiuni de acest tip sunt bine-venite în orice cămin din Geel. Există mai multe instituţii specializate în oraş care le oferă evaluare psihiatrică, apoi toţi cei care caută ajutor sunt integraţi în vieţile familiilor care ajung să îi găzduiască, în baza unui sistem numit “family care”. Unii dintre cei care au ajuns în Geel în acest fel au locuit acolo, sub îngrijire, şi timp de 50 de ani. În plus, nimeni nu foloseşte, acolo, sintagma “bolnav mintal”. Li se spune “musafiri” sau persoane “speciale”, “diferite”.

Fiecare familie care are în grijă un astfel de musafir primeşte o alocaţie lunară de aproximativ 700 de euro, dar nu primeşte niciun fel de instructaj medical. Aceasta, în fapt, ajută la reducerea etichetării şi stigmatizării persoanelor cu afecţiuni psihice. Dacă vreunul dintre “pacienţi” are nevoie de tratament medicamentos sau de altă natură, orice spital local le va pune la dispoziţie. Sistemul acesta de îngrijire există în Geel din secolul 14.

Cei mai mulţi musafiri de acest fel găzduiţi în acelaşi timp de oraş au fost în număr de 4.000; în prezent, sunt în jur de 300 în oraş, în vreme ce populaţia localităţii este de 35.000 de locuitori. Se pare că, în ultimul timp, a scăzut numărul familiilor dornice să devină gazde pentru oamenii cu afecţiuni psihice, motivele acestei scăderi nefiind, deocamdată, clare.

Urmăriţi detalii în materialul video de mai jos sau citiţi povestea pe larg aici.

 

 

Surse şi foto: UpWorthy, The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger