Oraşul antic Heracleion, descoperit sub ape după 1.500 de ani

0

Oraşul Heracleion, menţionat de Herodot în scrierile sale, a ajuns sub ape acum 1.500 de ani; Herodot l-a inclus în povestea Elenei din Troia, care a călătorit în acest oraş portuar (foarte bogat în vremurile sale de glorie) cu iubitul ei Paris. Rămăşiţele oraşului au fost descoperite întâmplător de un arheolog marin francez, care, de fapt, căuta cu totul altceva, scrie site-ul Around the World.

 

 

Arheologul marin Franck Goddio era în căutarea vaselor de război ale lui Napoleon, scufundate în 1798 în Bătălia Nilului. Însă, spre marea sa surprindere, a dat peste nişte relicve submarine care l-au dus spre o altă descoperire fascinantă – cea a unui oraş subacvatic, vechiul Heracleion. Printre obiectele descoperite se numără o statuie impresionantă a zeiţei egiptene Isis, o statuie uriaşă a zeului Hapi, statuia unui faraon egiptean încă neidentificat, toate excelent conservate.

Alte statui de dimensiuni mai mici completează colecţia, toate înfăţişând zei egipteni, inclusiv figuri ale celor care păzeau templul unde Cleopatra a fost încoronată drept regina Nilului. Au mai fost descoperite zeci de sarcofage, cu corpuri de animale mumificate, aduse ofrandă zeului Amun, precum şi amulete sau diverse obiecte cu scop religios. Cronologia a reţinut că oraşul Heracleion a căzut sub ape în secolul 6 sau 7AD. Până în anul 2001, nu existau dovezi concrete ale existenţei sale, existau doar poveştile din trecut. Alături de Oxford Centre for Maritime Archaeology şi Departamentul Antichităţilor din Egipt, echipa condusă de Goddio a reuşit să scoată la suprafaţă o impresionantă mărturie a istoriei.

 

stire 18 dec oras 9

 

stire 18 dec oras 2

 

stire 18 dec oras 3

 

stire 18 dec oras 4

 

stire 18 dec oras 5

 

stire 18 dec oras 6

 

stire 18 dec oras 7

 

stire 18 dec oras 8

 

Surse şi foto: Around the World, Sunny Skyz

 

Puteţi citi şi:

A fost descoperit cel mai vechi ADN uman

Când s-a născut Buddha. Noi dovezi arheologice

Fortificaţii romane, descoperite în România după analiza unor fotografii de spionaj desecretizate

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger