Orașul Amsterdam îi plătește pe alcoolici în bani, tutun și bere ca să curețe străzile

0

În Amsterdam, edilii au început să angajeze alcoolici să curețe străzile, răsplătindu-i în bani, tutun și bere, scrie Der Spiegel. Autoritățile spun că inițiativa este menită să rezolve problemele legate de starea de ebrietate în spațiul public, însă criticii văd în ea un program imoral care întreține adicția. Ideea s-a născut cu ceva timp în urmă, pe căi neplăcute, într-un parc select din vecinătatea centrului orașului.

Oosterpark era un spațiu verde, cu iaz de rațe și pajiști scumpe, numai bun pentru familiile care căutau o oază de liniște. Până când localnicii au început să se plângă de un grup de până în 40 de alcoolici care amenințau siguranța parcului prin încăierări, urinat și zbierete. Autoritățile locale au încercat mai multe metode pentru a rezolva problema, printre care s-au numărat amenzi sau interzicerea totală a consumului de alcool în spațiul verde. Nimic nu a funcționat până când cineva a venit cu ideea curățatului stradal pentru împătimiții alcoolului.

Programul funcționează așa: alcoolicii primesc mături cu care curăță străzile și parcurile și primesc zilnic 10 euro, o jumătate de pachet de tutun pentru rulat și cinci doze de bere – două dimineața, două după-amiaza și încă una după ce termină programul de muncă. Proiectul a fost dezvoltat împreună cu experții în adicție acum circa un an și s-a dovedit un succes. Alcoolicii primesc ceva de făcut, o rutină zilnică structurată, așa că nu se mai aventurează prin parc. În momentul de față, 19 persoane sunt înscrise în proiect, iar berea pe care o primesc gratuit nu e considerată răsplată, ci parte a tratamentului medical.

Funcționează la fel ca în cazul dependenților de heroină care primesc doze controlate. Un specialist în adicție este tot timpul prezent și controlează doza pe care o primește fiecare individ. Cele cinci doze de bere zilnice înseamnă mult prea puțin decât ce consumă în mod normal dependenții de alcool, acesta fiind unul dintre motivele pentru care autoritățile nu le dau doar bani. Dacă ar face asta, nu ar mai avea control asupra situației. În schema actuală, spun specialiștii, există un frigider cu lacăt și ei sunt cei care decid când îl deschid.

Aflați mai multe detalii pe Der Spiegel.

 

Puteți citi și:

Ce se întîmplă cînd amestecăm alcoolul cu Facebook

Alcoolul suspendă o activitate importantă a minții


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger