Oraşul Amsterdam are mai multe biciclete decât locuitori

1

Potrivit statisticilor, oraşul Amsterdam, capitala Olandei, are mai multe biciclete decât locuitori şi, totodată, numărul maşinilor este de patru ori mai mic decât al bicicletelor. Amsterdamul este considerat chiar cel mai “ciclistic” oraş din lume, datorită predilecţiei pentru folosirea bicicletelor ca mijloc de transport şi condiţiilor pentru ciclism.

 

 

Amsterdam are are 800.000 de locuitori şi 880.000 de biciclete; 32% din toate tipurile de călătorii făcute aici sunt cu bicicleta şi numai 22% cu maşina; cam fiecare locuitor sau familie deţin măcar două biciclete diferite – una pentru transportul bagajelor sau obiectelor mai grele, alta pentru naveta zilnică. În aceste condiţii, oraşul se confruntă cu o problemă neaşteptată: blocaje de trafic de biciclete şi lipsa locurilor de parcare pentru acestea. Infrastructura oraşului nu a reuşit să ţină pasul cu evoluţia ciclismului, care nu a fost tocmai popular în Amsterdam până acum două decenii. Însă de la începutul anilor 1990, popularitatea sa a crescut cu 40%, aşa că nu este de mirare că, în ciuda investiţiilor realizate, oraşul nu reuşeşte să facă faţă.

Soluţia problemei stă în construcţia mai multor garaje pentru biciclete, fie şi subterane şi a realizării mai multor benzi pentru ciclişti. Administraţia oraşului recunoaşte că există o problemă cu locurile de parcare pentru biciclete şi şi-a propus ca, în următorii 20 de ani, să facă investiţii de 135 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea infrastructurii pentru biciclete, inclusiv prin crearea unor parking-uri de biciclete cu o capacitate totală de 38.000 de locuri, amenajate în zone aglomerate ale oraşului.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: Orașul care are mai multe biciclete decât locuitori

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger