Oraşul american Concord interzice ambalajele de plastic pentru apă

0

Oraşul Concord din statul american Massachusetts este primul de pe teritoriul SUA unde sticlele de apă de tip “single serve” (mici), care sunt făcute din material plastic, vor fi, de acum încolo, interzise. Campania de interzicere a acestor ambalaje din plastic a demarat mai demult, în 2010, iar activiştii locali au avut un rol decisiv în luarea deciziei finale.

 

sticle

 

Lupta activiştilor a fost condusă de Jean Hill, o bătrânică de 82 de ani, care a făcut lobby constant printre locuitorii oraşului şi în faţa autorităţilor, vorbindu-le despre consecinţele plasticului asupra mediului (poluarea apelor, pericolele pentru apa de băut servită în sticle din plastic etc.). „Toate aceste sticle aruncate pe oriunde fac rău planetei, poluează mediul în care trăim, duc la formarea unor munţi de gunoaie în oceane, care dăunează vieţii marine”, explică Hill. După ani de muncă, rezultatele au fost cele dorite: din 1 ianuarie 2013, Concord este primul oraş american în care nu se mai admit ambalaje de plastic pentru sticlele cu apă de tip „single serve”. „Este nevoie de 17 milioane de barili de petrol pe an pentru facerea tuturor sticlelor de plastic folosite numai în SUA. Adică, suficient petrol pentru a alimenta 1,3 milioane de maşini pe an. În 2007, americanii au consumat peste 50 de miliarde de sticle cu apă de unică folosinţă; la o rată de numai 23% de reciclare, peste 38 de miliarde de astfel de sticle din plastic ajung în natură”, explică site-ul Ban the Bottle.

Interdicţia intrată în vigoare în Concord nu va fi una similară prohibiţiei din anii 1920, s-au grăbit autorităţile să calmeze spiritele: astfel, magazinele care vor fi prinse cu sticle din plastic de unică servire la vânzare vor fi amendate cu 50 de dolari şi există şi excepţii prevăzute în noua decizie, care se referă la situaţii de urgenţă. Însă atât autorităţile, cât şi activiştii speră ca oamenii să răspundă pozitiv noilor reguli şi, astfel, să se reducă semnificativ numărul de sticle de plastic aflate în circulaţie în regiunea oraşului Concord. Totodată, activiştii speră ca acţiunea lor şi victoria obţinută să servească drept model altor oraşe şi state şi să devină începutul unei mişcări mai largi, al cărei scop să fie de a scoate din uz sticla din plastic cu excepţia situaţiilor de urgenţă. Mai multe detalii despre aceasta puteţi găsi aici: With new bylaw, Concord opens the floodgates for bottled water bans.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger