Orașele, mai ambițioase ca statele în reducerea emisiilor de carbon

0

Douăzeci și șapte de orașe, printre care Varșovia, Barcelona și Sydney, au avut un maxim de emisii de CO2 în 2012, care apoi au început să scadă. Pe lângă adoptarea energiei verzi, aceste orașe au pus la dispoziția oamenilor alternative accesibile pentru a descuraja folosirea mașinilor private.

Emisiile au scăzut cu 2% în medie pe an, timp în care economiile orașelor au crescut cu 3% anual.

Grupul C40 este o organizație-umbrelă care coordonează activitățile legate de schimbarea climei în 96 de centre urbane majore din jurul globului.

În 2015, o cercetare a grupului a arătat că dacă planeta va menține ținta de limitare a creșterii temperaturii medii globale la 1.5 grade Celsius stabilită în acordul de la Paris, atunci orașele majore vor trebui să ajungă la apogeul emisiilor de CO2 cel târziu în 2020.

Această nouă analiză arată că 27 dintre aceste orașe au ajuns la apogeul emisiilor în 2012, iar apoi au scăzut pe o perioadă de 5 ani. Emisiile sunt acum cu cel puțin 10% mai mici decât la apogeu.

Cele 27 de orașe care au ajuns la limita emisiilor sunt: Barcelona, Basel, Berlin, Boston, Chicago, Copenhaga, Heidelberg, Londra, Los Angeles, Madrid, Melbourne, Milano, Montréal, New Orleans, New York, Oslo, Paris, Philadelphia, Portland, Roma, San Francisco, Stockholm, Sydney, Toronto, Vancouver, Varșovia, Washington DC.

Potrivit C40, orașele au tăiat emisiile, timp în care economiile și populațiile lor au crescut.

Pașii-cheie luați au inclus decarbonizarea producerii de electricitate, optimizarea folosirii de energie în clădiri,  alternative mai curate și mai ieftine în transport, reducerea deșeurilor odată cu creșterea reciclării.

”Acesta nu este rezultatul vreunei revoluții, ci a unei evoluții stabile în viața orașului nostru, în special în modul în care ne deplasăm și în modul în care reducem, reciclăm și refolosim deșeurile”, a spus Giuseppe Sala, primarul orașului Milano.

Într-un mod similar, în Sydney emisiile de gaze cu efect de seră au ajuns la apogeu în 2007 și au scăzut în fiecare an de atunci, cu toate că economia a crescut cu 37%.

”Avem unul dintre cele mai mari programe de energie solară din Australia. Am schimbat luminile stradale cu LED-uri și lucrăm cu liderii din industrie să reducă și ei emisiile”, a explicat Clover Moore, primarul orașului Sydney.

Detaliie despre cum orașele au progresat în timp ce țările au stagnat au fost dezvlăluite la summitul Global Climate Action din San Francisco.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger