Orașele din Iran, India, Pakistan și Mongolia sunt cele mai poluate din lume

0

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a realizat un sondaj mondial în premieră privind particulele fine din aer și a descoperit că cele mai poluate orașe din lume sunt în Iran, India, Pakistan și Mongolia, iar cele mai curate în Statele Unite și Canada.

Orașul iranian Ahvaz este pe primul loc în topul celor mai poluate urbe din lume în ce privește particulele mai mici de 10 microni. Topul, bazat pe date raportate de țările respective de-a lungul a mai mulți ani, clasează aproape 1.100 de orașe în funcție de PM10.

OMS recomandă o limită superioară de 20 de microni de PM10, care poate cauza probleme respiratorii grave. PM10 constau în dioxid de sulf, dioxid de azot – de la centralele energetice, noxe de la mașini și industrie.

Nivelul mediu de PM10 în Ahvaz este de 372 de microni pe metru cub. Capitala Mongoliei, Ulan Bator, are, de asemenea, un nivel mediu de 279 de microni pe metru cub, urmată de un alt oraș iranian, Sanandaj, cu 254 de microni.

OMS susține că de vină pentru poluarea aerului sunt industrializarea rapidă în aceste țări și folosirea de combustibil de proastă calitate.

La celălalt capăt al listei se află orașe din Statele Unite și Canada, datorită densității reduse de populație, climatului favorabil și reglementări mai stricte privind poluarea.

Poluarea aerului cauzează aproximativ 1,34 de milioane de decese premature pe an, susține OMS.

Foto: Flickr / Sam Anvari

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger