Oraşele Aberdeen şi Zagreb au câştigat premiile UE pentru "mobilitate durabilă"

0

Comisia Europeană (CE) a anunţat laureaţii ediţiei din 2012 a Săptămânii Europene a Mobilităţii şi ai premiului pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă. Premiile le-au fost înmânate oraşelor de către comisarii europeni Siim Kallas şi Janez Potočnik, în cadrul unei ceremonii de premiere care a avut loc la Bruxelles, în Belgia.

 

 

În cadrul ediţiei din 2012 a Săptămânii Europene a Mobilităţii (SEM), Zagreb (Croaţia) şi-a adjudecat locul întâi înaintea finaliştilor Gävle (Suedia) şi Östersund (Suedia). Aberdeen a obţinut primul loc la categoria planurilor de mobilitate urbană durabilă, devansând alte două oraşe finaliste: Ljutomer (Slovenia) şi Toulouse (Franţa). Câştigătorul SEM, oraşul Zagreb, „a primit premiul datorită campaniei sale bine organizate pentru promovarea săptămânii mobilităţii şi datorită celor 62 de activităţi separate care au implicat peste 150.000 de cetăţeni”. Capitala croată a transformat SEM într-o festivitate care a durat chiar o săptămână: locuitorii au participat la activităţi sportive în mediul urban şi la sesiuni de formare, au călătorit cu tramvaie de epocă, au vizitat centre de informare privind mobilitatea pe două roţi şi au contribuit la reproiectarea spaţiilor publice de parcare pentru biciclete. Beneficiile ecologice ale săptămânii au fost măsurate prin monitorizarea calităţii aerului şi a intensităţii zgomotului şi prin crearea unor puncte de control al sănătăţii în diverse locuri din oraş.

Aberdeen (Scoţia) a câştigat premiul pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă; este un oraş – port cu aproximativ 220.000 de locuitori, cu sectoare petroliere şi agricole bine dezvoltate, unde există un trafic intens de mărfuri, iar locuitorii săi se bazează foarte mult pe autoturismele private. „Planul de mobilitate urbană durabilă al oraşului Aberdeen abordează obiective sociale, de mediu şi economice, precum şi obiective în domeniul integrării şi al siguranţei şi pune un accent sporit pe transportul durabil. Planul este elaborat în strânsă consultare cu cetăţenii şi cu părţile interesate şi presupune ateliere deschise, anchete, o campanie de promovare şi o prezenţă inovatoare în mijloacele de comunicare în masă şi pe internet. Aproape 500 de persoane au completat sondaje online, iar conturile de pe Facebook şi Twitter au ajutat cetăţenii să contribuie în mod direct la elaborarea planului”, arată comunicatul CE.

Premiul Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM) răsplăteşte autoritatea locală despre care se consideră că a obţinut cele mai multe rezultate în ceea ce priveşte sensibilizarea opiniei publice în materie de mobilitate durabilă şi punerea în aplicare a măsurilor pentru a realiza trecerea la transportul urban durabil. Oraşul câştigător este ales de un grup independent de experţi în materie de transport, care evaluează toate candidaturile eligibile şi selectează o listă scurtă de 10 autorităţi locale despre care consideră că au avut rezultate extraordinare. În 2012, pentru acest premiu s-au primit 30 de candidaturi din 15 ţări.

Premiul anual pentru Planul de mobilitate urbană durabilă se atribuie oraşelor şi regiunilor care demonstrează excelenţă în elaborarea şi punerea în aplicare a planurilor de mobilitate urbană durabilă pe care le-au elaborat. Aceste planuri sunt concepute de către autorităţile locale şi definesc măsuri de abordare a provocărilor în materie de mobilitate durabilă atât în prezent, cât şi în viitor. Autoritatea locală câştigătoare este selectată de un juriu de experţi pe baza criteriilor de evaluare şi eligibilitate ale premiului şi primește 10.000 de euro pentru a sprijini activităţile de sensibilizarea a opiniei publice în materie de mobilitate urbană sustenabilă. Pentru ediţia din 2012, s-au primit 29 de candidaturi din 12 ţări.

 

Sursa: Comisia Europeană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger