Ora Pământului, văzută din spaţiu

0

Stingerea luminilor pe planetă de către toţi cei care vor participa astăzi la Ora Pământului va fi observată şi monitorizată, din spaţiu, de un astronaut aflat pe Staţia Spaţială Internaţională. Între 20:30 şi 21:30 (ore locale), locuitorii planetei sunt invitaţi să stingă luminile şi aparatura electronică din case, pentru a atrage atenţia, prin acest gest, asupra problemelor cauzate de schimbările climatice şi a sublinia nevoia utilizării unor resurse sustenabile şi regenerabile.

 

 

Astronautul olandez André Kuipers va veghea asupra planetei astăzi, privind evenimentul de pe staţia spaţială care orbitează la 386 de kilometri distanţă de Pământ, au anunţat oficialii ESA (European Space Agency). El va face fotografii din spaţiu şi le va pune la dispoziţia tuturor, alături de comentariile sale pe viu în limba engleză (dar şi în olandeză), prin intermediul blogului său oficial şi prin Twitter: @Astro_Andre. Ora Pământului a debutat în 2007, în Sydney, Australia, când WWF a inspirat locuitorii oraşului să îşi arate devotamentul faţă de planetă prin stingerea, pentru o oră, a luminilor. „Astfel, se poate vedea că oricine, de la copil la politician şi şef de companie, are puterea de a schimba lumea în care trăieşte”, arată o declaraţie oficială a organizatorilor evenimentului. În Sydney, la prima încercare de acest fel, 2,2 milioane de persoane şi peste 2.000 de firme şi-au stins luminile timp de o oră.

De atunci, Ora Pământului a devenit unul dintre cele mai mari evenimente de nivel global, voluntare, care încearcă să atragă atenţia asupra problemei resurselor limitate ale planetei pe care locuim. În 2011, evenimentul a însemnat peste 5.200 de oraşe, peste 1,8 milioane de oameni în 135 de ţări diferite de pe şapte continente. Astronautul Kuipers, care este şi ambasador WWF, s-a folosit, la rândul său, de poziţia în care se află pentru a transmite mesaje despre ideea de sustenabilitate, arătând că există diferite moduri prin care oamenii îşi pot reduce amprenta lăsată în ecologia planetei. El a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională în luna decembrie şi are de dus la bun sfârşit o misiune de şase luni, care înseamnă inclusiv fotografierea şi filmarea unor proiecte WWF aflate în derulare în diferite locuri din lume (cum ar fi Borneo sau Polul Nord).

 

Sursa: OAP

Foto: Luminile Europei – Parisul, punctul strălucitor din stânga / Foto: André Kuipers / ESA/NASA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger