Ora Pamantului 2010. Au mai ramas cateva ore

1

Sambata, 27 martie, are loc evenimentul global „Earth Hour” (Ora Pamantului), prin care oamenii si institutiile din intreaga lume sunt indemnati sa stinga luminile in intervalul orar 20.30 – 21.30 pentru a atrage atentia asupra pericolelor schimbarilor climatice. In Romania, 37 de orase au anuntat ca vor intrerupe iluminatul public pret de o ora in cadrul acestei campanii, alaturi de cladiri importante precum Ateneul Roman, Teatrul National Bucuresti sau Palatul Parlamentului.

Evenimentul organizat in Romania sub patronajul organizatiei de mediu World Wide Fund for Nature (WWF) va incepe in Bucuresti la ora 20.15, unde oamenii sunt asteptati in Parcul Izvor pentru un concert unplugged sustinut de trupa Sistem, Mihai Margineanu si Lu Cozma si jonglerii cu foc, in prezenta presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, se arata pe site-ul WWF.  Anastase va stinge luminile Palatului Parlamentului, „cel mai mare sediu de parlament din lume”, la 20.30.

Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National Bucuresti sau Muzeul National de Arta al Romaniei sunt alte cladiri impozante din Bucuresti care vor stinge lumina, in mod simbolic, iar in alte 36 de orase primariile au decis, la randul lor, intreuperea iluminatului public si pe cel al unor cladriri de referinta. Totodata, membrii Astroclubului Bucuresti vor profita de scaderea poluarii luminoase facilitata de stingerea becurilor, invitand bucurestenii de la 20.30 pana la miezul noptii sa observe obiecte greu detectabile pe cer in mod normal.

Anul acesta, 120 de tari si-au anuntat participarea la Earth Hour. In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze evenimentul, iar constructii precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au ramas in intuneric. Un an mai tarziu, aproape un miliard de oameni din 4.100 de orase s-au alaturat initiativei, printre care si 2 milioane de romani – potrivit Dispeceratului Energetic National.

„Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una din cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor”, scrie WWF. „Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului”.

Mai multe detalii despre actiunile din celelalte orase romanesti aflati aici.

Mai multe detalii despre campania „Earth Hour” Romania puteţi citi pe site-ul www.earth-hour.ro, iar noutati despre campania internationala pe www.earthhour.org.

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Ursii pe scaune electrice au impanzit Polonia » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger