Opționalul de educație ecologică, predat la 75 de clase gimnaziale din România

0

Cursul opțional Eco educaţie pentru Școli verzi din curricula de gimnaziu a stârnit un mare interes în rândul profesorilor, fiind deja implementat la 75 de clase din 41 de școli într-o etapă-pilot, desfășurată în București și încă 6 județe – Brașov, Călărași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți și Suceava. Opționalul a fost realizat în cadrul proiectului “Școli verzi” derulat de Asociația Greenitiative, WWF România și Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă.

Timp de doi ani, asociațiile implicate au lucrat cu profesori din cele șase județe pilot la implementarea programului educational și realizarea materialelor din cadrul proiectului. Sute de cadre didactice și peste 10.000 de elevi din toată țara folosesc deja Culegerea Verde care-i ajută să facă eco-educație prin activități practice în aer liber, mini-proiecte și experimente. Culegerea verde poate fi descărcată gratuit de către profesorii care se înscriu ca utilizatori ai Platformei digitale www.scoliverzi.ro.

În plus, pe platforma digitală s-au înscris deja peste 300 de profesori din 38 de judeţe. Iar pentru anul şcolar viitor au confirmat alți 40 de profesori care vor să susţină 65 de cursuri opţionale în şcoli din 16 judeţe, printre care Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dâmboviţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Timiş, Vrancea.

Dorinţa dascălilor de a implementa în şcolile lor cursul opţional asigură că proiectul va continua, sustenabil, şi după etapa-pilot, ceea ce pune bazele unei educaţii de mediu atât de necesare, susțin inițiatorii.

Am fost extrem de bucuroși să descoperim că profesorii au fost foarte interesați să devină utilizatori ai Platformei Școli verzi, chiar și cei din județele în care n-am avut întâlniri și activități de instruire.  Faptul ca i-am sprijinit cu o programă, cu un kit educativ digital și cu câteva filme de promovare a unor exemple de bune practici în implementarea opționalului credem că a contribuit la acest rezultat de la nivel național.

Cristina Adam, Manager Proiect

Kit-ul educativ digital a fost realizat în cadrul proiectului cu ajutorul specialiştilor din cele trei organizații de mediu, în colaborare cu 14 profesori autori și experți din mediul academic. Kit-ul a trecut printr-o perioadă de testare și revizuire pe baza feedback-ului primit şi, ulterior, peste 120 de profesori au fost instruiți să folosească acest manual digital cu conținut multimedia, în cadrul unor evenimente desfășurate la nivel local.

Kit-ul educativ digital pentru opționalul  “Eco educație pentru Școli verzi” include Manualul elevului (conținut multimedia interactiv), Ghidul profesorului și o Culegere verde (o colecție de metode interactive de lucru cu elevii). Temele abordate în cadrul orelor (Serviciile ecosistemice sau ce primim de la natură, Amprenta ecologică sau ce dăm înapoi naturii și Proiecte verzi pentru școala mea) au fost deja foarte bine primite de elevii claselor unde s-a testat manualul.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger