Optimismul românilor – la cea mai joasă cotă din ultimii 15 ani

1

Optimismul românilor se află la cea mai joasă cotă din ultimii 15 ani, arată o nouă analiză publicată de Fundaţia Soros România în cadrul programului Studii Electorale Româneşti. 82% dintre români spun, în noiembrie 2011, că direcţia în care se îndreaptă ţară este greşită şi doar 12% cred că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie bună.

Fundația Soros România

Chestionaţi cu privire la participarea la vot, doar 47% dintre respondenţi au răspuns că vor merge cu siguranţă să voteze, iar 24% că probabil vor merge; 8% au răspuns că probabil nu vor vota, în timp ce 18% ca sigur nu vor vota.

În ceea ce priveşte preferinţele electorale, doar 49% dintre cetăţeni au o opinie formată cu privire la cu cine vor vota.

Dintre aceştia, 55% prefera USL, iar PDL obţine 18 procente din preferinţele de vot ale respondenţilor. Pe locul trei, cu 9%, se afla Partidul Poporului Dan Diaconescu. Cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7%.

Doar 32% dintre respondenţi dau un răspuns concret la o întrebare deschisă privind intenţia de vot pentru preşedinte. Pe primele locuri se afla singurii candidaţi anunţaţi, Crin Antonescu cu 31% şi Dan Diaconescu cu 14%. Crin Antonescu atrage doar o treime din voturile potenţiale ale USL (27% preferinţe de vot USL, iar Crin Antonescu 10% – raportând la total eşantion). În acelaşi timp, nici un membru PDL nu este menţionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionaţi.

Profiluri de alegători

În Bucureşti, ponderea celor care resping hotărât participarea la alegeri şi au un dezinteres ridicat faţă de viaţă politică este dublă faţă de media naţională – aproape o treime dintre bucureşteni spun că nu vor vota.

Analizându-se preferinţele electorale, datele arată că:

USL este preferata în mai mare măsură de persoanele afectate de criză, dar şi de persoanele cu venituri medii. De asemenea, are o poziţie mai bună între persoanele cu studii superioare decât între cele cu studii medii sau scăzute.

Persoanele cu venituri mari sunt semnificativ mai înclinate să voteze cu partidul de guvernământ, la fel şi persoanele care nu au fost direct afectate de criză economică.

Partidul lui Dan Diaconescu este susţinut de persoane de peste 55 de ani şi are succes cu precădere în rândul persoanelor cu educaţie scăzută şi cu venituri mai mici.

——

Studii Electorale Româneşti este un program de cercetare periodică a participării electorale şi a comportamentului de vot în România iniţiat de Fundaţia Soros România în anul 2009.

Analiza de fata foloseşte datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populaţia României în vârstă de cel puţin 18 ani, pe un eşantion de 1200 de persoane în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat în perioada 6-19 noiembrie 2011, de către The Gallup Organization România.

Pe pagina de internet a Fundaţiei se găsesc şi alte analize din cadrul aceleaşi cercetări:

 

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger