Optimismul nerealist poate fi atenuat cu apă rece în urechea stângă

0

Unii oameni au tendința să subestimeze riscul unor posibile nenorociri, printre care se numără și bolile, fenomen cunoscut sub numele de “optimism nerealist”. Un nou studiu, citat de Elsevier, arată însă că această tendință poate fi diminuată dacă oamenilor li se toarnă apă rece în urechea stângă. Și asta pentru că “optimismul nerealist” se aseamănă cu anozognozia, o afecțiune medicală care se manifestă prin nerecunoașterea de către un bolnav a propriei sale boli.

Irigarea cu apă rece a canalului extern al urechii este o metodă de diagnostic folosită pentru estimarea funcțiilor vestibulare. Procedura activează regiunea frontală inferioară dreaptă a creierului și s-a arătat că elimină temporar negarea paraliziei pe partea stângă a corpului de care suferă unii oameni, afecțiune neurologică numită anozognozie. Există o asemănare superficială între optimismul nerealist al unor oameni sănătătoși și negarea anozognozică a pacienților cu afecțiuni cerebrale, în sensul în care unii indivizi sănătoși refuză să-și revizuiască convingerile optimiste în fața unor informații nedorite, iar pacienții care suferă de anozgnozie sunt adesea imuni la dovezi clare privind paralizia lor.

Având în vedere faptul că optimismul nerealist a fost asociat cu un deficit în codarea informațiilor nedorite în regiunea frontală inferioară dreaptă a creierului și că anozgnozia a fost asociată cu leziuni în aceeși regiune cerebrală, o echipă de cercetători de la Royal Holloway, Universitatea din Londra și Spitalul Universitar din Zurich au testat ipoteza că irigarea cu apă rece a urechii stângi ar atenua optimismul nerealist al subiecților sănătoși. Oamenii de știință au irigat canalele externe ale ambilor urechi în rândul a 31 de participanți la studiu și i-a îndemnat pe aceștia din urmă să estimeze riscul contractării unor boli pe viitor. Au observat că estimarea riscurilor a fost mai ridicată în urma irigării urechii stângi și că a rămas neschimbată după irigarea urechii drepte.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger