Optimismul influențează sănătatea sau invers?

0

Așteptările pozitive în ce privește viitorul pot contribui la o stare de sănătate mai bună, spun unii cercetători. Dar oamenii de știință nu sunt sigur dacă optimismul precede îmbunătățirea sănătății sau invers.

Julia Boehm, psiholog la Harvard, și colegii săi au realizat un studiu care investighează legătura între psihic și sănătate. Pentru a testa corelația, cercetătorii s-au axat pe asocierea între optimism și concentrația de antioxidanți din corp. Antioxidanții ajută la combaterea bolilor prin neutralizarea moleculelor instabile, numite radicali liberi.

Radicalii liberi sunt produși din cauza unor factori de mediu, de la fumul de țigară până la poluare, și dăunează celulelor ducând la boală. Organismul produce antioxidanți proprii, dar cei mai mulți se procură din alimentație.

Cercetătorii au determinat cât de optimiști sunt participanții printr-o serie de afirmații precum “Aștept să mi se întâmple mai multe lucrui bune decât rele” sau “Nu prea mă aștept ca lucrurile să iasă cum vreau eu”. Nivelul antioxidanților din sânge a fost măsurat cu ajutorul unor mostre de sânge.

Participanții au fost, de asemenea, întrebați despre consumul de fructe și legume, de vitamine, de activitatea fizică și de țigări. Cercetătorii au folosit diferite modele pentru a vedea dacă aceste comportamente contau în asocierea dintre optimism și concentrația de antioxidanți.

Rezultatele studiului arată că optimismul are o asociere pozitivă cu un grup de antioxidanți numiți carotenoizi, compuși naturali din multe fructe, cereal, uleiuri și legume. Cercetătorii au identificat un nivel al carotenoizilor cu între 3 și 7% mai mare la participanții optimiști. Studiul mai arată că fumatul și consumul de fructe și legume explică variația relației între carotenoizi și optimism.

Boehm spune că optimisul precede și chiar îmbunătățește sănătatea, dar întrebarea rămâne valabilă: ce vine mai întâi – optimismul sau sănătatea?

Sursa: LiveScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger