“Opriți masacrul verde!” Cetățenii din Târgu Mureș vor protesta pentru salvarea copacilor

4

Primăriei din Târgu Mureș nu îi pasă deloc de noi, de viața locuitorilor orașului! Continuă să ne taie copacii! Haideți toți să le spunem ca nouă ne pasă de viața noastră și a copiilor noștri. Vă așteptăm duminică, 6 aprilie, la 17:00 fix, pentru 5-10 minute, în Parcul central, la un flashmob în care vom îmbrăţişă copacii care mai sunt.

 

 

de Mișcarea Ecocivică Opriți Masacrul Verde

 

Noi, cetățenii orașului Târgu Mureș, organizați în Mișcarea Ecocivică Opriți Masacrul Verde – grup civic informal al locuitorilor din Târgu Mureș care luptă împotriva masacrării copacilor din oraș în cadrul Campaniei “THINK GREEN ! Opriţi masacrul verde! Ne vágj ki minden fát” -, ne exprimăm public dezacordul total asupra modului în care Primăria gestionează spațiile verzi și, mai ales, se ocupă de  “toaletarea” și tăierea copacilor din raza municipiului.

Am crezut că Primăria și edilii oraşului au recepţionat mesajele noastre din ultimii ani şi am salutat cu încredere faptul că reprezentanții civili, specialişti în domeniu, au fost reprimiţi în Comisia Municipală de avizare a programelor, proiectelor şi lucrărilor cu impact asupra spaţiilor verzi din Municipiul  Târgu Mureș, însă şi de data aceasta constatăm că  a fost doar o manevră politică, deoarce se pare că nimic nu s-a schimbat. Dimpotrivă! Parcă toaletările din oraş se fac cu mai multă agresivitate şi nepricepere sub stricta supraveghere a Poliției Locale.

Promisiunile reprezentanţilor Primăriei sunt doar vorbe goale, fără nici un efect real. Cu numai două săptămânii în urmă (13 martie 2014), în cadrul ședinței acestei comisii, reprezentanții societății civile (ai nostri, ai cetățenilor din oraș!), – specialiştii civili, domnii Szakacs Laszlo – ecolog și  Szilagyi Zoltan- inginer horticol,  primeau asigurări că măsurile propuse de domniile lor vor fi luate în considerare și APLICATE: “În perioada imediat următoare vor avea loc lucrări de toaletare – model în care vor fi implicați reprezentanții compartimentului de întreținere a spațiilor verzi, a firmelor care efectuează lucrări și specialiștii desemnați ai societății civile”.

Nu numai că aceste “toaletări model”, propuse și ca un exemplu de bună practică, asumat de cei implicați în acest proces, nu au mai avut loc,  dar săptămâna trecută am mai asistat la toaletări neconforme legilor în vigoare și a prevederilor/normelor lor în orașul nostru. Menținonăm faptul că anul trecut, ca urmare a mai multor plângeri/sesizări primite de la cetățeni, Primăria Târgu Mureş a fost amendată de Garda de Mediu și a plătit această amendă tot din banii noștri, ai contribuabililor (dacă s-a plătit). Ca urmare a acestor sesizări, Garda de Mediu a interzis orice tăiere a copacilor până la finalizarea şi prezentarea  evidenţei spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, conform Legii 24/2007 , art. 1 şi ale art. 16 alin. (1).

Extrase din “răspunsul” Gărzii de Mediu la plângerile depuse de membrii mișcării civice “Opriți masacrul verde”:

Până la finalizarea Registrului spaţiilor verzi aferente municipiului Tîrgu-Mureş, conform prevederilor Legii 24/2007 şi a Ordinului 1549 din 2008, se interzice efectuarea tăierilor rase a oricăror copaci de pe raza municipiului Tîrgu-Mureş. (inclusiv pentru copacii a căror tăiere a fost avizată de comisia locală de avizare şi care au fost marcaţi pentru tăiere).

Aliniamentele de arbori existente în oraş se vor menţine şi întreţine, cu respectarea OUG 195/2005, cu modificări şi completări ulterioare, art. 71, art. 96, alin 2, pct 11 şi pct.5.

Tăierile de arbori şi intervenţiile în spaţii verzi se vor efectua cu respectarea prevederile Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor republicată şi a HCL 197/31.05.2007 completată de HCL nr. 83/25.03.2010.

După toate aceste demersuri/intervenții ale noastre, ale locuitorilor din Târgu Mureș, în 2014, Primăria a început toaletările în luna ianuarie, la -15 grade. De atunci continuă, fără încetare, în stilul obişnuit de samurai, care taie tot fără prea multă gândire. Prin intermediul acestui comunicat cerem încă o dată Primăriei să respecte legislaţia în vigoare și respectarea opiniilor și măsurile propuse de reprezentanţii societății civile din Comisia Municipală de avizare a programelor, proiectelor şi lucrărilor cu impact asupra spaţiilor verzi din Municipiul  Târgu Mureș.

 

 

Puteți citi și:

Fatalismul mioritic se vindecă cu drujba. Oamenii din spatele copacilor din Drumul Taberei 

”Copacii ar trebui să facă parte din infrastructura de sănătate publică”


4 comentarii

  1. CHestiunea asta se face si in Arad. La primarii nu cred ca a auzit cineva de repaus vegetativ. Operatiunile astea sunt facute ca muzica lautareasca. Nu e nimic cu cap. Ca un copac sa aiba coroana bogata si sa nu fie foarte inalt, se taie crengile anual (ca la pomii fructiferi). Ce fac ei nu stiu cum ii zice. Dar nu am vazut vreodata o echipa care sa aiba un specialist care sa le spuna cum si ce sa taie. La Arad se taie fara sa conteze anotimpul. Glumeam spunand ca a ramas vreun director fara lemne de foc. Daca sunt prost vreau sa fiu educat. Ar fi trebuit sa am macar niste afise in care sa mi se explice ce si cum.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger