Opoziția australiană amână votul pe legile anti-tutun

0

Votul mult-așteptat al parlamentului australian pe pachetul de legi anti-tutun (considerate cele mai dure din lume în prezent) a fost amânat de către politicienii conservatori, care se opun proiectului. Reprezentanții guvernului îi acuză că fac jocurile companiilor producătoare de tutun.

 

Parlamentarii australieni ar fi trebuit să se pronunțe miercuri asupra acestui pachet de legi, dar reprezentanții opoziției conservatoare au reușit să obțină amânarea votului în plen. Ministrul Sănătății, Nicola Roxon, promotor și susținător al pachetului legislativ, a declarat că acești politicieni conservatori sunt dirijați de marile companii producătoare de tutun și fac jocul acestora. ”Întârzierea votului atrage după sine amânarea termenelor de implementare a noilor legi”, a explicat Roxon. Inițial, guvernul spera ca legile să intre în vigoare din ianuarie 2012, iar implementarea lor să înceapă din iulie 2012 (principala prevedere fiind comercializarea țigărilor, de la acea dată, în pachete unice, simple, de aceeași culoare și restricționarea prezenței brandurilor pe ambalaje).

Acum, autoritățile australiene așteaptă luna noiembrie pentru votul asupra pachetului de legi, iar întârzierea le va da peste cap promisiunile de respectare a termenelor asumate. Consiliul Național Anti-Cancer din Australia a cerut Senatului australian să pună capăt tergiversărilor de ordin politic și să adopte legislația, în condițiile în care statisticile arată că fumatul este cauza decesului pentru cel puțin 15.000 de australieni în fiecare an. ”Știm că marile companii producătoare de tutun se opun vehement măsurilor, dar asta doar arată și mai mult că uniformizarea ambalajelor are un mare potențial de a reduce fumatul”, a declarat directorul executiv al consiliului, Ian Olver. Printre cei mai îndârjiți opozanți se numără compania British American Tobacco, care a amenințat Australia cu procese internaționale, mai ales în direcția proprietății intelectuale, dacă noile măsuri vor fi votate.

 

Sursa: Reuters

Pe aceeași temă: Cele mai dure legi anti-fumat din lume așteaptă votul parlamentului australian

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger