Opozanții și susținătorii proiectului minier de la Roșia Montană, față în față la televiziunea națională

9

În această seară, Televiziunea Națională organizează o dezbatere despre proiectul minier de la Roșia Montană, după ce a fost acuzată, în repetate rânduri, că refuză să reflecte imparțial acest subiect, ignorând evenimente care au ilustrat opoziția față de extragerea aurului din Munții Apuseni cu cianuri.

Societatea civilă care se opune proiectului minier va fi reprezentată de Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior și localnic din Roșia Montană, Ștefania Simion, consultant juridic, coordonator al acţiunilor în instanţă iniţiate de Alburnus Maior, Ștefan Bâlici,  lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, arhitect, vicepreşedinte al Asociaţiei ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie] și membru al ICOMOS România.

De asemenea, vor participa reprezentanți ai companiei Roșia Montană Gold Corporation, compania care intenționează să extragă aurul de la Roșia Montană folosind cianuri, precum și reprezentanți ai ministerelor culturii și mediului. Reprezentanții societății civile denunță refuzul ministrului mediului Laszlo Borbely și al ministrului culturii Kelemen Hunor de a participa în persoană la dezbaterea de la TVR. “Se pare că, deşi cu toate ocaziile ne asigură de că este deschis dialogului, domniei sale nu i se pare suficient de importantă o dezbatere LIVE cu opozanţii proiectului, cu reprezentanţi ai localnicilor, în faţa întregii ţări!”, susțin reprezentanții Campaniei Salvați Roșia Montană.

Dezbaterea despre proiectul minier de la Roșia Montană va avea loc în cadrul emisiunii “Judecă tu!”, de la ora 21.10.

Citiți și: Roșienii au venit la București pentru a cere libertate


9 comentarii

  1. sper sa fie o dezbatere echilibrata, obiectiva, unde sa conteze argumentele, desi la toate dezbaterile oponentii se bazeaza doar pe acuzatii nefondate si pe improscari cu noroi…

  2. Poate dezbaterea asta va pune punct tuturor speculatiilor si toata lumea se va convinge ca proiectul e benefic si nu mai trebuie amanat nicio zi. Eu, cel putin, vreau ca Romania sa ajunga cel mai mare producator de aur din Europa.

    • iar una dintre reclamatii a venit inainte chiar sa se transmita emisiunea (care era in direct…), reclamatie de la Alburnus Maior. Care au facut scandal ca de ce se tine intr-o casa de patrimoniu acea emisiune de patrimoniu si apoi au facut scandal ca de ce s-a tinut afara, motiv pentru care au fost sanctionati. E de o absurditate maxima. Aproape la fel de absurd ca si salvarea cu forta… ca oamenii din localitate vor sa inceapa proiectul minier, iar asta i-a deranjat pe cei de la Alburnus Maior ca au venit oamenii sa se uite la dezbatere si erau in “tabara” pro. Acum chiar pe bune, nu ti se pare nimic putred in treaba asta? Cum sa te deranjeze ca au venit oamenii pe care, chipurile, ii salvezi?

  3. @ada si sorin – voi sunteti din rosia? aveti acolo teren? l-ati vandut la companie? f bine. nu intelegeti ca oamenii din alburnus maior nu vor sa plece? democratia ta se opreste acolo unde incepe pamantul meu! pot sa fac si eu o buda publica pe terenul tau? nu! atunci tu ce cauti cu mina pe terenul meu?

    • atunci macar sa nu mai urle sus si tare ca ei reprezinta localitatea, pentru ca e pur si simplu Fals! De fapt in legatura cu proiectul asta, oamenii din localitate, marea lor majoritate au opinia diametral opusa fata de Alburnus Maior. Macar atat sa faca, sa nu mai pretinda ca “salveaza” localitatea, pentru ca oamenii de acolo nu vor sa fie “salvati” de ceea ce va reprezenta pentru ei revenirea, in sfarsit, la o viata normala!

  4. Pingback: Pro bono publico. Despre oameni care luptă pentru binele mai mare | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger