Opozanții mineritului din Guatemala plătesc cu viața

2

Săptămâna trecută patru bărbați au fost răpiți de niște persoane înarmate în timp ce se întorceau acasă de la un referendum public privind situația minei Escobal din Guatemala. Ulterior, Exactacion Marcos, unul dintre cei patru, a fost găsit fără suflare.

Bărbații erau liderii comunității indigene Xinca care s-a declarat public împotriva deschiderii noii Mine Escobal a companiei Tahoe Resources, deținută parțial de gigantul canadian Goldcorp. Mina ar mutila terenurile, ar otrăvi și epuiza resursele naturale de apă de care comunitatea locală depinde pentru a-și asigura traiul.

De 14 luni, guvernul din Guatemala nu se poate decide dacă să își dea sau nu acordul pentru deschiderea minei. Tragedia ce a avut loc duminică aduce în vizor adevărata miză – oamenii versus profiturile masive ale corporațiilor. Partizanii consideră că, în lumina evenimentui recent petrecut, un semnal de alarmă la nivel global va reuși să determine guvernul din Guatemala să pună capăt acestui proiect pentru totdeauna.

Goldcorp este cea de-a doua companiei minieră de aur din lume, iar reputația pe care o are este una dintre cele mai îndoielnice atunci când vine vorba despre abuzurile drepturilor omului într-o industrie poluantă. Populația a văzut deja cum se încalcă drepturile omului și legislația privind protecția mediului la Mina Marlin, deținută de Goldcorp. Prin respingerea licenței de exploatare pentru Mina Escobal, guvernul din Guatemala va demonsta lumii că nu va comite, încă o dată, aceeași greșeală.

Este evident, comunitățile locale vizate de proiectul propus pentru Mina Escobal nu doresc demararea de către companie a activităților de extracție. Rezultatele referendumului de la care se întorceau cei patru bărbați arată că 99.2% dintre participanți s-au exprimat împotriva proiectului. Cu ocazia altor două consultări publice anterioare, comunitățile din vecinătatea proiectului de la Mina Escobal s-au declarat în proporție de 97%, respectiv 93%, împotriva exploatării miniere. De asemenea, există peste 200 de plângeri înaintate împotriva proiectului care necesită soluționare înainte de acordarea licenței de exploatare.

La Mina Marlin, deținută de Goldcorp, au loc încălcări grave ale drepturilor omului. „ … mi-au pus cuțitul la gât … nepotul a început să plângă, și asta m-a salvat”, a mărturisit un cetățean din Guatemala care a refuzat să își vândă terenul companiei Goldcorp pentru Mina Marlin. Analizele indică deja un nivel ridicat de metale grele în sângele și urina locuitorilor din zonă.

Comunitatea internațională s-a declarat împotriva proiectului de la Mina Marlin. Comisia Interamericană a Drepturilor Omului a solicitat guvernului să suspende activitățile miniere de la Mina Marlin întrucât aceasta reprezintă un pericol la adresa mediului înconjurător și a respectării drepturilor omului. Potrivit rapoartelor independente, printre care și cele emise de Națiunile Unite și chiar de Goldcorp, mina încalcă convențiile internaționale cu privire la drepturile populațiilor indigene.

Dacă vrei să îți exprimi opoziția față de mineritul din Guatemala, poți semna petiția aici.


2 comentarii

  1. Noam Chomsky explica ce s-a intimplat in America de Sud in timp ce noi credeam ca scapam de comunism si canalele de stiri vorbeau doar despre Europa de est, ocolind tari ca Guatemala: comandouri ale Statelor Unite, sub protectia dictatorilor sprijiniti prin alegeri falsificate tot de US, au executat elita intelectuala a acestor tari care devenisera prospere. Aceasta elita intelectuala era alcatuita in principal din liderii religiosi, catolici. Scopul era sa transforme tarile astea in paminturi captive pentru jaful oligarhilor corporatisti. Asta ar trebui sa fie un motiv pentru romani sa inteleaga ca trebuie sa fie atenti la absolut orice abuz se petrece in tara lor sau in afara,in special in privinta libertatii de exprimare, pentru ca de la indiferenta la disparitie este un pas foarte mic.

  2. De obicei CORPORATIILE(mai exact cine le conduc) nu dau doi bani pe viata oamenilor din mediul pe care planuiesc sa-l exploateze~distruga,pentru maximizarea profiturilor si cotarea lor la bursa. Ce istorie ciudata mai avem noi ca rasa pe pamant ! Am invadat america cu forta ,le-am furat averile si i-am asasinat pe cei ce se impotriveau. Bastinasii (americani) au ramas pe o bucatica de pamant ca niste straini in camping. O parte din triburile indinos din amazonia au preferat sa se retraga in adancurile padurii impreuna cu cunostintele lor fabuloase despre natura si medicina naturista ,iar cei ramasi au fost loviti de civilizatie,de alcolism si depresie. Cred ca este necesar un *reset* total al planetei ca nu prea o meritam.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger