ONU spune că Detroit a încălcat drepturile omului, blocând accesul locuitorilor la apă

0

Când Naţiunile Unite invocă o încălcare a drepturilor omului, oamenii nu se aşteaptă ca ea să aibă loc în Statele Unite, scrie Mic.com. În Detroit, însă, unul dintre cele mai năpăstuite oraşe americane, 15.200 de locuitori au rămas fără apă după ce Departamentul pentru Apă şi Canalizare a început să ia măsuri împotriva întârzierilor de plăţi. În total, 92.000 de locuitoru riscă să-şi piardă accesul la apă anul acesta. Într-un comunicat de presă, ONU consideră această măsură drept o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, printre care se numără şi cel la apă.

“Deconectarea serviciilor de apă din cauza incapacităţii de plată datorată lipsei de posibilităţi [financiare]înseamnă o încălcare a dreptului la apă şi a altor drepturi umane internaţionale”, au scris oficialii ONU. “Din cauza nivelului ridicat de sărăcie şi a ratei mari a şomajului, o parte semnificativă din populaţie nu-şi poate permite facturile la apă relativ scumpe din Detroit.” Edililor din oraşul american le-a fost teamă să oprească apa localnicilor în timpul iernii, pentru că ţevile ar fi îngheţat dacă n-ar fi circulat nimic din ele. Asta a dus la acumularea restanţelor, problemă pe care Departamentul pentru Apă şi Canalizare din Detroit a încercat s-o rezolve în masă în luna martie, după dezgheţ.

 

 

Oraşul Detroit se confruntă cu probleme financiare de ani de zile. Anul trecut, a ajuns cel mai mare oraş falimentar din SUA. Mulţi dintre localnici încă suferă de pe urma crizei locative, iar iarna grea a umflat mai mult decât de obicei facturile la încălzire. Statul se confruntă cu restanţe de până la 118 milioane de dolari din partea clienţilor, printre care şi companii. Deşi autorităţile spun că serviciile de asistenţă socială sunt disponibile pentru cei care au nevoie de ele, a beneficia de pe urma acestor programe poate fi dificil atunci când oamenii nu au apă în casă. Debranşările au condus la o serie de proteste; în timpul unuia dintre ele, manifestanţii au blocat fizic un camion care urma să oprească accesul cetăţenilor la apă, nouă dintre ei fiind arestaţi. Vineri, peste 1.000 de oameni au mărşăluit pe străzi, iar actorul Mark Ruffalo a contribuit şi el la eforturile de oprire a debranşărilor.

Puteţi citi şi:

Două zile în deşert. Începutul unei debranşări

Scriitorii primesc case gratuite în Detroit


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger