Societatea trebuie să se pregătească mai serios pentru impactul pe care îl va avea, în curând, asupra ei, îmbătrânirea tot mai accentuată a populaţiei planetei. În special în cazul ţărilor în curs de dezvoltare, avertizează Organizația Națiunilor Unite (ONU). Potrivit unui raport al organizaţiei (prin UN Population Fund), în zece ani, numărul oamenilor peste vârsta de 60 de ani va depăşi un miliard.
Schimbarea demografică va aduce provocări noi în special pentru sistemele de sănătate, pensii şi asigurări din toate ţările. Totodată, este nevoie de măsuri care să ajute la evitarea abuzului, neglijenţei şi violenţelor asupra persoanelor de vârsta a treia. Numărul persoanelor care îmbătrânesc, la nivel mondial, este în creştere mai rapidă decât orice altă grupă de vârstă de pe planetă, arată raportul citat, prezentat sub titlul „Ageing in the 21st Century: A Celebration and a Challenge”. Acesta estimează că, în prezent, unul din nouă oameni de pe Terra are vârsta peste 60 de ani. În decada imediat următoare, se aşteaptă ca populaţia de vârsta a treia să crească cu 200 de milioane de persoane, depăşind, astfel, cifra de un miliard; în anul 2050, ea va ajunge la două miliarde de persoane.
Existenţa acestei populaţii tot mai mari de oameni în vârstă este o consecinţă a succesului, arată raportul: nutriţia mai bună, avansul medicinei, sistemele de sănătate mai bine puse la punct, starea financiară mai bună, stabilitatea economică, toate acestea constituie factori care contribuie la un nivel de trai bun pentru persoanele de vârsta a treia, care, astfel, trăiesc mai mult. Problema, spune ONU, este că populaţia vârstnică nu este tratată cum trebuie, la nivel global. „În multe ţări în curs de dezvoltare cu populaţii semnificative de adulţi tineri, provocarea guvernelor este de a pune în practică politici şi măsuri care să sprijine populaţia în vârstă sau aflată în curs de îmbătrânire şi să facă pregătirile necesare pentru momentul 2050”, spune o declaraţie a organizaţiei.
Raportul ONU avertizează că aptitudinile şi experienţa oamenilor în vârstă sunt irosite din cauza faptului că aceştia nu mai sunt angajaţi (vârsta înaintată fiind un factor discriminator). Potrivit Help Age International (agenţie care a contribuit la realizarea raportului), multe ţări trebuie să introducă planuri de pensionare viabile, care să asigure independenţa economică şi absenţa sărăciei pentru cei de vârsta a treia. „Nu este de ajuns să promovezi nişte legi, aceste planuri trebuie făcute corect şi fundamentate”, arată declaraţia agenţiei. Folosind India drept exemplu, ONU spune că măsuri de acest fel trebuie luate urgent: deşi aproape două treimi din populaţia Indiei este reprezentată de oameni sub 30 de ani, ţara are 100 de milioane de oameni bătrâni, cifră care va creşte de trei ori până în anul 2050.
În mod tradiţional, locuitorii Indiei trăiesc în familii mari, iar oamenii bătrâni sunt îngrijiţi. Dar moda mai nouă este de a avea un nucleu familiar mai mic, aşa că mulţi dintre bătrâni se trezesc alungaţi sau lăsaţi deoparte, arată o documentare a corespondentului BBC în Delhi, Sanjoy Majumder. Se înregistrează un număr tot mai mare de cazuri de abuz psihic şi fizic asupra bătrânilor şi multe cazuri de neglijenţă, sursa fiind tocmai familia care ar trebui să aibă grijă de bătrânii săi. Aceste lucruri devin o problemă socială tot mai mare pentru zonele urbane, în special, iar India încă nu are soluţii pentru ea, susţine BBC. La polul opus, ca exemplu, ONU citează Bolivia, unde toţi bătrânii de peste 60 de ani primesc o pensie echivalentă cu 30 de dolari pe lună (este vorba de minimul oferit inclusiv celor care nu au lucrat sau nu au avut niciodată alte venituri). Totodată, aici există „brigăzi” de ajutor pentru situaţii precum catastrofele naturale (inundaţii, alunecări de teren), care oferă asistenţă în cazuri dificile sau asigură accesul bătrânilor la ajutoarele umanitare.
Sursa: BBC
Foto: MistyHorizon
Un comentariu
Se vor stinge singuri, lumanari in cuiburi de cuc.