ONU: Igienizarea Deltei Nigerului va dura 30 de ani

1

Scurgerile de petrol din Delta Nigerului din ultimii 50 de ani vor costa 1 miliard de dolari şi voi implica operaţiuni de curăţare de 30 de ani, arată un nou raport ONU. Programul de mediu al organizaţiei internaţionale a anunţat că Shell şi alte companii petroliere au contaminat sistematic o suprafaţă de 1.000 de kilometri pătraţi din regiunea Ogoniland, Delta Nigerului.

Concluziile investigaţiei de trei ani sunt: o contaminare masivă a solului şi a cursurilor de apă subterane la 40 de ani de la revărsarea petrolului; contaminarea apei potabile cu concetraţii periculoase de benzen şi alţi poluanţi; contaminarea solului la peste cinci metri adâncime în mai multe zone studiate; multe dintre suprafeţele pe care companiile petroliere au susţinut că le-ar fi curăţat sunt încă puternic contaminate; companiile petroliere aruncă sol contaminat în puţuri necăptuşite; îmbibarea apei cu hidrocarburi în cantităţi de 1.000 de ori mai mari decât standardele nigeriene de consum al apei; Shell şi alte companii nu au reuşit să întrunească standardele nigeriene şi pe cele proprii.

Echipa ONU a adunat peste 4.000 de mostre de sol, peşte şi aer şi a analizat 69 dintre sutele de scurgeri de petrol înregistrate în Ogoniland în ultimii 50 de ani. A studiat 5.000 de dosare medicale şi a organizat 260 de întâlniri cu membrii comunităţilor afectate. Goana după petrol în Ogoniland a încetat în anii ’90, când Shell a fost îndepărtată în urma poluării masive şi după încercările eşuate de revigorare a dezvoltării regionale. Din regiunea cu pricina a fost extras petrol în valoare de 34 de miliarde de dolari, însă viaţa localnicilor s-a înrăutăţit. Organizaţiile de mediu şi comunităţile din Ogoniland au salutat raportul, spunând însă că e nevoie de 100 de miliarde de dolari pentru curăţarea întregii delte.

Shell şi-a asumat răspunderea pentru scurgerile de petrol din Nigeria

Sursa: The Guardian

Foto: Flickr/Terry WhaUn comentariu

  1. Pingback: Shell anunţă în Nigeria cea mai mare scurgere de petrol din ultimul deceniu | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger