Oamenii de știință ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) se întâlnesc zilele acestea la Lima, în Peru, pentru a discuta soluții tehnologice concrete menite să ajute refacerea climei pe Pământ. Printre aceste soluții se numără recolte de culori deschise, aerosoli în stratosferă sau depozite de fier în oceanele planetei.
Soluțiile propuse de oamenii de știință intră în sfera geo-ingineriei și, prin ele, cercetătorii speră să poată ”manipula” în sens pozitiv clima planetei, astfel încât să contracareze schimbările climatice survenite ca urmare a efectelor activităților umane asupra mediului. Scopul acestor măsuri este reducerea emisiilor de carbon; discuțiile în jurul soluțiilor atrag atenția asupra faptului că, deși teoretic ele ar urma să funcționeze, ar putea, totuși, să aibă consecințe neintenționate ireversibile.
Informațiile au apărut neoficial, în urma publicării unor date dintr-un raport pregătitor al întâlnirii experților în geo-inginerie de la Lima. Printre măsurile pe care aceștia le vor analiza se numără: injectarea în stratosferă a unor aerosoli, cu scopul de a reflecta lumina soarelui în spațiul cosmic; depozitarea unor cantități masive de fier în oceane; recolte bio care să aibă culori deschise pentru a reflecta lumina solară. Alte propuneri sunt de a pulveriza apă de mare în nori, de a picta străzile și acoperișurile în alb, la scară largă, în toată lumea sau de a extrage gazele (emisiile de seră) din atmosferă și a le depozita adânc în oceane (o idee vehiculată de mai multă vreme și demonstrată, la scară mică, de câțiva oameni de știință).
O lume cu acoperișuri albe. Foto: Panoramio / Andy Berman
Întâlnirea specialiștilor și soluțiile dezbătute de aceștia nu sunt lipsite de critici. Peste 125 de organizații de mediu și drepturile omului au adresat o scrisoare deschisă conducerii ONU, atrăgând atenția asupra pericolelor utilizării geo-ingineriei și afirmând că punerea în practică a acestor metode ar însemna ”un joc de zaruri cu clima Pământului”. Organizațiile susțin că problema cea mai delicată este cine va lua decizia utilizării geo-ingineriei în acest caz și cum va fi aceasta reglementată și monitorizată, astfel încât efectele sale să nu fie, de fapt, mai grave decât ar fi fost neutilizarea sa.
Sursa: AFP & Guardian News