ONU: Este tot mai evidentă influenţa omului asupra climei

0

Directorul comitetului de experţi ONU în climă şi schimbări climatice, Rajendra Pachauri, a declarat că dovezile că încălzirea globală este provocată de umanitate sunt din ce în ce mai multe şi mai puternice. Declaraţia sa este interpretată drept o lovitură adusă celor care susţin că creşterea temperaturilor pe planetă poate fi explicată prin variaţiile naturale petrecute pe Pământ.

 

 

Expertul Rajendra Pachauri a făcut aceste afirmaţii la conferinţa ONU din Quatar (Doha), unde 200 de naţiuni încearcă să ajungă la o înţelegere în privinţa reducerii emisiilor de gaze de seră, pentru a evita inundaţiile, seceta, valurile de căldură şi creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor. Potrivit unui raport din 2007 al comitetului de experţi ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), probabilitatea ca activităţile umane să fie cauza principală a schimbărilor climatice era de 90%. Pachauri, citat de agenţia de presă Reuters, a declarat că această probabilitate va fi ridicată la peste 90%, în raportul din 2013: „Deţinem foarte multă informaţie validă care sper că ne va ajuta să umplem golurile de până acum şi să creştem nivelul indicării cu siguranţă a omului ca principală cauză a schimbărilor climatice. Strângem în continuare informaţii despre topirea calotei glaciare din Groenlanda şi Antarctica, despre creşterea nivelului apelor mărilor”, a explicat acesta.

Creşterea acestui nivel al apelor prezintă un risc ridicat în special pentru comunităţi care locuiesc în regiuni joase, de la cele din Bangladesh la cele din New York, Londra sau Buenos Aires. Astfel de regiuni sunt ameninţate cu furtuni, eroziunea coastelor şi chiar dispariţia unor porţiuni de teren, în cel mai grav scenariu. Ultimul raport al IPCC a estimat că nivelul apelor ar putea creşte cu până la 59 de centimetri până în anl 2100. Dar această estimare nu a ţinut cont de accelerarea topirii gheţurilor din Antarctica şi Groenlanda, care este tot mai vizibilă în ultimii ani. Există voci care pun la îndoială faptul că activitatea umană influenţează clima în atât de mare măsură şi care susţin că există variaţii naturale climatice în epoci diferite ale planetei, care pot fi la fel de bine cauza schimbărilor pe care le traversăm. Pachauri contrazice aceste critici şi spune că următorul raport global al ONU va oferi date imposibil de contestat privind modul în care omul a determinat schimbările climatice din prezent.

 

Sursa şi mai multe informaţii: EcoNews

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger