ONU, dată în judecată pentru epidemia de holeră din Haiti

0

Mai mulţi avocaţi care reprezintă victimele epidemiei de holeră din Haiti au deschis o acţiune în instanţă împotriva Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acţiunea a fost înregistrată la un tribunal din New York.

 

 

Avocaţii susţin că pacificatorii ONU ar fi adus holera în Haiti în anul 2010 şi că boala a ucis, până acum, peste 8.000 de persoane şi alte sute de mii de oameni sunt bolnavi. Ei cer compensaţii financiare de 100.000 de dolari pentru fiecare persoană decedată şi 50.000 de dolari pentru fiecare persoană bolnavă de holeră. Reprezentanţii ONU spun că organizaţia are imunitate, deci nu poate fi chemată în judecată. Avocaţii care au deschis procesul spun că a fost ultima lor opţiune, după ce ONU a refuzat cererile anterioare de compensaţii financiare pentru victimele holerei din Haiti.

„ONU refuză chiar să le ia în considerare. Am decis că nu avem altă şansă decât să îi aducem în faţa justiţiei”, a declarat Brian Concannon, director al Institutului pentru Justiţie şi Democraţie din Haiti. Corespondentul BBC Mark Doyle spune că anchetele au arătat aproape fără tăgadă că au existat scurgeri de deşeuri din taberele soldaţilor ONU veniţi din Nepal, unde holera este endemică şi că acestea au fost cauza izbucnirii epidemiei de holeră din Haiti. Înainte de această epidemie, în Haiti nu au mai fost înregistrate cazuri de holeră timp de un secol. La sfârşitul anului 2010, însă, boala s-a răspândit în apropierea taberei soldaţilor ONU. Experţi care au lucrat pentru ONU susţin că există o mare probabilitate ca sursa epidemiei din Haiti să fie deşeurile provenite de la o astfel de tabără militară.

Mark Doyle susţine că tabăra soldaţilor ONU a deversat ape menajere nefiltrate lângă un râu cu apă folosită de localnici (apă potabilă). „Soldaţii de acolo erau din Nepal, unde holera este endemică. Haiti nu a mai avut holeră timp de un secol până la această epidemie. Aici nu mai vorbim doar despre fapte, ci despre peste 8.000 de familii dintr-una din cele mai sărace ţări ale lumii care şi-au pierdut pe cei dragi, despre ONU care încearcă să facă bine în lume, dar, iată, în Haiti a comis greşeli teribile. Vorbim, într-adevăr, despre imunitatea ONU, un organism internaţional care spune că trebuie să fie deasupra legilor normale, altfel nu ar putea funcţiona, dar această imunitate nu a fost niciodată gândită pentru cazuri de acest gen. Aşadar, nu mai vorbim doar despre fapte aici, ci despre alegeri morale”, conchide jurnalistul BBC.

 

Sursa / foto: BBC, CNN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger