ONU a retras un studiu care recomanda dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum personal

0

Un studiu redactat de către departamentul ONU care se ocupă de problema drogurilor şi infracţionalităţii a fost retras de la publicare şi promovare la presiunea a cel puţin unuia dintre statele membre ale organizaţiei, scrie BBC. Totuşi, documentul a ajuns, pe surse, să devină public, iar concluzia sa era recomandarea ca ţările membre ONU să ia în considerare dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum personal.

Documentul a fost redactat de dr. Monica Beg, şef al secţiei HIV/SIDA a UNODC (United Nations Office for Drugs and Crime) din Viena. Ar fi urmat să fie prezentat în cadrul unei conferinţe care are loc în prezent în Kuala Lumpur. Surse din cadrul departamentului au precizat, pentru BBC, că studiul nu a fost niciodată asumat de ONU ca politică a organizaţiei şi că autoarea lui, Monica Beg, este un oficial de rang mediu care îşi expunea, astfel, opinia profesională personală. “A considera consumul de droguri pentru scopuri care nu sunt medicale şi posesia pentru uz personal drept infracţiuni a contribuit la creşterea problemelor de sănătate publică şi a indus consecinţe negative pentru drepturile umane, siguranţa şi securitatea persoanelor”, scrie aceasta în documentul amintit.

Alte agenţii ale ONU sau organizaţii internaţionale şi-au exprimat clar poziţia faţă de consumul şi posesia de droguri, optând pentru incriminarea acestora, dar UNODC nu făcuse încă acest lucru, astfel că exista o presiune asupra sa pentru a se pronunţa. Pentru militanţii pentru dezincrimnarea posesiei şi consumului de droguri, această agenţie a fost mereu considerată cheia schimbărilor politicilor guvernamentale în această privinţă. Grupul de lobby “Transform” declară că studiul nepublicat aflat în discuţie reprezenta, în fapt, “o critică devastatoare la adresa răului provocat de incriminarea posesiei şi consumului de droguri”. Miliardarul Richard Branson a luat poziţie, pe blogul său, cerând guvernelor să implementeze principiile de ghidare indicate de studiul care a rămas nepublicat.

Pe lângă faptul că recomandă statelor membre ONU să dezincrimineze posesia de droguri pentru uz personal şi consumul, studiul UNODC sugerează, de asemenea, că traficul la scară mică nu ar trebui să mai fie considerat infracţiune. “Traficul la scară mică, traficul făcut pentru uzul personal sau pentru supravieţuirea într-un mediu nevaforabil, marginalizat, ar putea fi considerat o infracţiune minoră, o contravenţie. Cei care sunt implicaţi ar putea primi mai degrabă şansa la  reabilitare, sprijin social, îngrijire, dar nu pedepse grave”, scrie documentul menţionat. Viitorul acestuia este incert, în acest moment, scrie BBC. Surse din cadrul UNODC sugerează că ar fi nevoie de consultări ample şi un consens între ţările membre şi agenţiile ONU înainte ca recomandările studiului să devină politică oficială a ONU.

Puteţi citi studiul aici.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger