ONU a respins cererea Australiei de a revoca pădurilor tasmaniene statutul de arie protejată

0

Naţiunile Unite au respins, ieri, solicitarea Australiei de a revoca statutul de arie protejată World Heritage de care se bucură pădurile tropicale tasmaniene, scrie Inhabitat care citează agenţia de presă Reuters. Acest statut protejează regiunile care îl primesc de activităţi industriale şi orice alte activităţi care ar putea duce la distrugerea lor.

 

 

Australia vrea să înceapă operaţiuni de exploatare a lemnului într-una din ultimele păduri tropicale din zona temperată rămase în lume, în sălbăticia tasmaniană, un loc care se află pe lista World Heritage a ONU de acum mai bine de 30 de ani. Aceste păduri reprezintă o cincime din insula Tasmania, cel mai mic stat al Australiei, iar zona luată în discuţie pentru operaţiunile economice dorite de autorităţi era de 44% dintr-o suprafaţă protejată de 170 de hectare, care a fost adăugată pe lista World Heritage abia anul trecut. Având în minte promisiunea beneficiilor economice aduse de industria exploatării lemnului, mai multe voci din Australia au sprijinit revocarea statutului de arie protejată acordat acestor zone împădurite.

După ce au ascultat argumentelor ambelor părţi (cea care solicita delistarea zonei şi revocarea statutului de arie protejată şi cea care lupta pentru menţinerea regiunii pe lista World Heritage), Naţiunile Unite (prin reprezentanţii lor) au decis, cu unanimitate de voturi, să menţină în continuare pe lista ariilor protejate fragilul ecosistem tasmanian. Guvernul Australiei s-a declarat dezamăgit de decizie. Activiştii de mediu, însă, consideră victoria extrem de importantă pentru natură. “Este o victorie pentru păduri, pentru viaţa sălbatică, pentru Tasmania”, a spus Christine Milne, liderul grupului politic al ecologiştilor din Australia. Mii de australieni şi-au exprimat sprijinul pentru menţinerea statutului pădurilor tasmaniene, înainte de audierile de ieri.

Mai multe detalii: Reuters

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Curtea Internaţională de Justiţie o ordonat Japoniei să stopeze uciderea balenelor

Marea Barieră de Corali din Australia, în pericol din cauza exportului de cărbune

Australia: Moratoriul pe fracking din regiunea Victoria se extinde până în 2015

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger