Națiunile Unite au declarat foamete în două regiuni din sudul Somaliei, unde 3,7 milioane de oameni sunt în criză. Milioane de oameni din Cornul Africii, cea mai estică regiune de pe continentul african, au fost afectați de cea mai severă secetă din ultimii 60 de ani.
Situația a devenit în special critică în Somalia, unde un conflict civil în curs de desfășurare contribuie la insecuritate și a determinat mii de oameni să migreze spre regiuni mai sigure. Anunțul Națiunilor Unite vine după vizita fostului președinte al Irlandei și comisarul ONU Mary Robinson în Somalia prima dată după 1992. După prima sa vizită din urmă cu 20 de ani, Somalia a câștigat atenție internațională.
Dacă nu se iau măsuri urgente , foametea se va răspândi în toate cele opt regiuni din Somalia de sud în următoarele două luni, potrivit unui anunț al ONU prin care se anunță situația de foamete.
În Bakool și Lower Shabelle, rata de malnutriție severă depășește 30%, iar decesele copiilor sub 5 ani depășind media de 6 din 10.000 pe zi în unele zone, se arată în informarea ONU.
Unitatea pentru Analiza Siguranței Alimentate și Nutriției din Somalia avertizează că această criză este cea mai gravă situația de insecuritate din lume în ziua de astăzi. “Actualul răspuns umanitar este inadecvat și nu asigură nevoile. Păstrând ritmul actula de răspuns, putem spune în două luni foametea se va extinde în toată partea de sud”, spun aceștia.
Agențiile umanitare speră ca vizita lui Robinson să atragă mai multă atenție asupra zonei. “Nu am reușit niciodată să scot Somalia din suflet de atunci. Mă uit în jur astăzi și văd asta… Este devastator că s-a schimbat atât de puțin în bine”, a spus comisarul, care a ținut în 1992 un discurs emoționant în cadrul vizitei în Somalia.
Foto: Flickr /expertinfantry
Sursa: storyful