150 de ONG-uri din România vor fi prezente pe 21 și 22 mai în Parcul Herăstrău din capitală, cu ocazia celei de-a șaptea ediții a ONGFest, un eveniment organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. ONGFest, cel mai mare eveniment dedicat asociaţiilor şi fundaţiilor din România, aduce anul acesta laolaltă organizaţii din toată ţara dar și 19 din Bulgaria, Kosovo, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria. Se anunță un weekend de dezbateri, ateliere, activități non-formale, concerte și ocazii de cunoaștere a unor realități adeseori ignorate.
„Inovarea civică„ este tema aleasă pentru ONGFest 2016,. Organizațiile trebuie de multe ori să găsească soluții neconvenționale, să dezvolte propriile metode de acțiune și să aibă o doză mare de curaj și creativitate pentru a reuși să facă diferența în locurile în care activează. Pentru că inovarea merge mână în mână cu colaborarea, adeseori soluțiile vin din parteneriate cu companii sau instituții publice. Despre aceste aspecte din viața unui ONG și despre cum faci să-ți folosești resursele astfel încât impactul în comunitate să fie maxim se va discuta pe parcursul celor două zile de festival, dar nu numai.
Instituţiile publice sunt şi ele prezente în parc, pregătite să răspundă întrebărilor cetăţenilor. Pe parcursul întregului eveniment, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic va oferi la Cortul „Administrație deschisă cetățenilor” un spațiu de dialog pe tema inițiativelor instituțiilor publice care vin în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor.
ONG Fest înseamnă dialog și informare în multiple forme. ONG-urile participante au pregătit zeci de activități non-formale, de la ateliere de desen sau tricotat, la concursuri și proiecții de film. Scena ONG Fest, aflată la Intrarea Charles de Gaulle a parcului, va fi animată de dimineața până târziu. Vă așteaptă, printre altele, un recital al Corului „Senioarele Omenia”, un spectacol al Clubului Sportiv Olimpic Triumf, cântece și dansuri tradiționale din mai multe țări. Vizitatorii parcului, iubitori ai mediului, vor putea vedea şi automobilul electric pus la dispoziţie de Kaufland România, sponsorul principal al evenimentului, ce a lansat de curând va lansa o reţea naţională de staţii de reîncărcare rapidă a maşinilor electrice. Sâmbăta se va încheia cu concerte ale trupelor Ad Hoc și Les Elephants Bizarres, de la 21:00, respectiv de la 22:00.
Alegerile pentru Primărie se apropie, un motiv bun de a participa la Simularea Forum de Candidați la Primăria Capitalei și la demonstrația de Protecția Consumatorului de Politică în perioada electorală, organizate sâmbătă, la prânz, de Rețeaua Civică București. A se completa cu duminică, tot la prânz, cu o dezbaterea organizată de ActiveWatch și Asociaţia pentru Tranzitie Urbană, care readuce în discuție Pactul pentru București 1&2, documente create de coaliția Platforma pentru București, care au enunțat, în 2008 și în 2012, prioritățile pentru București din perspectiva organizațiilor non-guvernamentale.
Pe parcursul întregului eveniment, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic va oferi la Cortul „Administrație deschisă cetățenilor” un spațiu de dialog pe tema inițiativelor instituțiilor publice care vin în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor.
Ca și la edițiile trecute, câteva dintre corturile festivalului vor fi dedicate dezbaterilor pe teme care ne preocupă și lucruri care-și pun puternic amprenta pe felul în care trăim azi. Sâmbătă, de la 12:00 la 14:00, ARCA – Forumul Român pentru Refugiați sau Migranți organizează în Cortul A dezbaterea publică „Refugiații – pericol sau oportunitate?”. Pe parcursul evenimentului, ARCA va distribui gratuit “Refugees – Facts and Solutions”, o cercetare privind refugiații, traficul de ființe umane către Europa, cât și potențiale soluții privind criza refugiaților. În același cort, Asociaţia Centrul de Studii în Idei Politice- CeSIP organizează duminică, de la 15:00, dezbaterea „Islamofobia- un pas înapoi pentru democrație?”.
ONGFest este organizat în cadrul programului Fondul ONG, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014. Mai multe detalii despre programul festivalului se găsesc pe www.ongfest.ro/2016 .