La 20 de ani de la Summit-ul Pământului, continuăm să tratăm mediul ca pe un lux pe care nu ni-l permitem şi folosim contextul crizei economice mondiale pentru a ne vinde resursele primare pe nimic, fără a crea bazele unei prosperităţi reale şi sacrificând calitatea vieţii.
Acesta este mesajul ONG-urilor de mediu pe care îl transmit conducerii țării, cerând, în același timp, adoptarea unor măsuri concrete, sprijinite financiar, pentru ca dezvoltarea durabilă să devină o realitate în România. În primul rând, organizațiile nonguvernamentale de mediu cer clarificarea poziţiei în cadrul negocierilor de la Rio de Janeiro din iunie 2012, prezentarea rezultatelor ce privesc România ca urmare a consultării dintre Comisia Europeană şi Statele Membre, în vederea finalizării Foii de parcurs Europa 2050 – document care stă la baza negocierilor UE în cadrul Summit-ului de la Rio – , precum și prezentarea beneficiilor concrete pentru România ca urmare a faptului că ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, deţine funcţia de preşedinte al Comisiei ONU pentru dezvoltare durabilă în pregătirea Summit-ului Pământului Rio +20.
„Rio+20” este Conferinţa ONU privind dezvoltarea durabilă, ce va reuni liderii mondiali la Rio de Janeiro, Brazilia, în iunie 2012. “Rio+20” se va concentra asupra a două teme interconectate: economia verde în contextul dezvoltării durabile şi al eradicării sărăciei şi cadrul instituţional pentru dezvoltarea durabilă.
Potrivit Comisiei Europene, la două decenii de la primul „Summit al Pământului” (1992), cu toate că s-au făcut unele progrese, sărăcia şi degradarea mediului rămân încă probleme considerabile la nivel global. Aproximativ 1,4 miliarde de oameni trăiesc încă într-o sărăcie extremă şi o şesime din populaţia lumii este subnutrită. Resursele naturale se epuizează, în timp ce emisiile globale de gaze cu efect de seră continuă să crească.
“Constatăm că România persistă în cheltuirea banilor publici pentru proiecte devastatoare pentru mediu cu rezultate pe termen scurt ce vizează exclusiv interesul economic şi utilizând studii de evaluare a impactului de mediu care deservesc interesele investitorilor, deşi statul dispune (chiar şi prin tratate internaţionale) de fonduri dedicate proiectelor de reducere a impactului asupra mediului. Apreciem că termenul de “dezvoltare durabilă” nu este înţeles de decidenţi, cu atât mai puţin asumat, şi prin urmare dezvoltarea durabilă se traduce de cele mai multe ori în ‘dezvoltare cu orice preţ’, agresivă şi rapace”, se arată în rezoluția ONG-urilor de mediu, care adaugă că, deși Constituția din 2003 a fost revizuită și a fost introdus “dreptul la un mediu curat”, protecția mediului continuă să fie tratată ca un moft.
Foto: Flickr / akeg
Un comentariu
Pingback: Autoritatile, in offside sau puse pe fault! | Blog Ecopolis