Fundația Terra Mileniul III, cu susținerea Coaliției pentru Mediu din România, salută propunerile Comisiei Europene de reformare a politicii în domeniul biocarburantilor, care urmărește îmbunătățirea eficienței acestora și, nu în ultimul rând, prevenirea creșterii prețului alimentelor, prin impunerea unei limite de 5% pentru biocarburantii produși din culturi agricole alimentare. Pentru a evita contribuţia biocarburanţilor la creşterea emisiilor şi la scoaterea din circuitul agricol a culturilor pentru hrană, ecologiştii îi cer Comisarului European Dacian Cioloş sprijinul pentru măsuri mai stricte.
“Proiectul de propunere anunțat de Comisie constituie un prim pas în direcția cea bună, solicitat și așteptat de mulți dintre cetățenii Uniunii Europene, îngrijorați de faptul că politica actuală a UE în domeniul biocarburantilor ar putea avea o influență negativă asupra prețului la alimente și o eficientă redusă în limitarea volumului de gaze cu efect de seră. Îngrijorări justificate și de faptul că fenomenul schimbărilor climatice – pe care încercăm să-l combatem inclusiv prin politica în domeniul biocarburantilor – se pare că afectează, așa cum s-a întâmplat și în acest an, din ce în ce mai mult culturile agricole din multe țări ale lumii, inclusiv cele din Europa.
Considerând că măsurile bune propuse de Comisia Europeană constituie doar un minim așteptat de către cetățenii europeni, vă solicităm să sprijiniți aceeasta propunere împotriva oricăror presiuni de slăbire a sa sau de amânare a luării în considerare a efectelor schimbării indirecte a destinației terenului (Indirect Land Use Change – ILUC).
De asemenea, vă rugăm să luați în considerare îmbunătățirea proiectului de propunere, în așa fel încât să se țină cu adevărat seama de efectele negative de mediu și sociale pe care le pot provoca biocarburanții de generația întâi, în general, și schimbarea indirectă a destinației terenului, în mod special, prin următoarele măsuri:
1. Scăderea limitei de 5% pentru biocarburanţii „produși din hrană” și, în niciun caz, creșterea acesteia;
2. Introducerea factorului ILUC în Directiva pentru Energie Regenerabilă, pentru a fi siguri că niciun biocarburant comercializat pe piață europeană nu contribuie la creșterea volumului de gaze cu efect de seră;
3. Inițierea imediată a procesului de diminuare treptată a subvențiilor pentru biocarburanții „produși din hrană”
4. Definirea termenilor de „deșeuri” și „reziduuri”, care pot fi utilizate în fabricarea biocarburanților. Introducerea unor criterii de sustenabilitate care să ia în calcul efectele indirecte ale utilizării deșeurilor și reziduurilor agricole, precum și cele ale biocarburanților de generația a două, obținuți din culturi energetice.
Suntem siguri că, în calitatea Dv. de Comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, înțelegeți foarte bine motivul acestor propuneri de măsuri și, prin urmare, sperăm că le veți promova și sprijini.”
Susa: Terra Mileniul III