ONG-uri: Primăria refuză abuziv organizarea protestului față de explorarea gazelor de șist la Universitate

5

Primăria Municipiului București refuză să aprobe adunarea publică din fața Universității București cu ocazia Zilei Naționale de Luptă împotriva Explorării/Exploatării Gazelor de Șist prin Fracturare Hidraulică. Acesta este răspunsul primit de Asociația România Fără Ei și Coaliția pentru Mediu din România care au notificat, potrivit legii, faptul că va avea loc mitingul pe esplanada statuilor.

“Sunt tertipuri ale primăriei care, pentru prima dată în istoria manifestațiilor din București, când 72 de ONG-uri notifică, nu sunt invitați reprezentanții la comisia de avizare și, întrucât nu există motive pentru interzicerea manifestației, având precedente pe aceeași locație, Târgul de Crăciun, inventează înscrisuri ilegale pentru a crea impresia că primarul nu știe nimic și că un secretar de primărie este stăpân peste oraș și nu în slujba cetățenilor. Primarul Oprescu nu a transmis nicio Decizie de interzicere a manifestării din 4 aprilie”, declară George Epurescu, reprezentant al Asociației România Fără Ei.

Deși Legea 60/1991 prevede notificarea adunărilor publice și nu aprobarea lor, Primăria continuă să refuze dreptul cetățenilor de a organiza mitinguri. Organizațiile care au trimis notificarea anunță că vor participa aproximativ 500 de persoane la adunarea publică. “Vă asigurăm că adunarea se va desfășura în mod pașnic și civilizat cu respectarea art. 39 din Constituție precum și a art. 10 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, parte a Tratatului Uniunii Europene. Persoanele împuternicite să asigure ordinea vor purta semne distinctive”, se arată în notificarea trimisă primăriei.

Secretarul General al Municipiului București, Tudor Toma, a transmis solicitanților că Primarul General nu aprobă “cererea”. Organizațiile semnatare intenționează să formuleze o plângere penală împotriva secretarului general, iar adunarea publică se va desfășura conform programului, între orele 17 și 21, deasupra parcării subterane de la Universitate, urmând a fi înștiințați de acest miting Prefectul Municipiului București, Ministrul Administrației și Internelor, Șeful Jandarmeriei Române și Șeful Poliției Române.

Pe data de 4 aprilie, în peste 20 de oraşe din ţară, vor avea loc mai multe proteste şi manifestaţii împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Iată care sunt cerințele protestatarilor:

• Cerem anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare, dezvoltare şi exploatare emise pentru mai multe companii, printre care Chevron, East West Petroleum şi Clara Petroleum, în Dobrogea, Vaslui, respectiv judeţele Bihor, Arad şi Timiş. Cerem interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice şi realizarea studiului de impact şi asupra mediului. În fiecare oraş se vor depune petiţii la Prefecturi, ca procedură prealabilă pentru anularea hotărârilor de Guvern;

• Ne opunem oricărei ingerinţe din partea corporaţiilor în scrierea legislaţiei româneşti, în dauna interesului cetăţeanului. Denunţăm corupţia la nivel înalt care serveşte interese anti-cetăţeneşti. Luptăm pentru dreptul la un mediu sănătos, pentru dreptul la viaţă şi sănătate, pentru dreptul la o corectă informare a cetăţenilor.

 


5 comentarii

  1. Pingback: ROMÂNI SOLIDARI ! NIMIC SENZAȚIONAL .

  2. Pingback: ONG-uri: Primăria refuză abuziv organizarea protestului față de explorarea gazelor de șist la Universitate | NewsInfo1000

  3. Normal Oprescu e PSD-ist. PSD-ul e cel care in 2012 a mintit ca va interzice exploatarea hidraulica, ca sa castige alegerile. In 2013 uita ce a zis in 2012 si e de acord cu exploatarea gazelor de sist. Spaga data de Chevron ajunge peste tot, inclusiv pe la Oprescu, un mare hot cel putin la fel ca si Basescu.

  4. Pingback: Protest național împotriva exploatării gazelor de şist în România | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger