One World România vorbește despre revoluțiile online

0

Festivalul de documentare One World, aflat la a cincea ediție, începe la București pe 13 martie. Anul acesta, festivalul abordează drepturile omului prin opt secțiuni tematice – Revoluții online, Politică, Muncă și răsplată, Minori și bătrâni, Probleme de familie, Pașapoarte, Penală, Activiști și indignați -, însoțite de o secțiune specială Albania și o retrospectivă Jennifer Fox.

 

Prima secțiune din programul One World acoperă o temă extrem de actuală, în contextul unui 2011 revoluționar și al unui 2012 început sub auspiciile unei globale revoluții derulate on și offline. “Nimeni nu știe cu exactitate ce zace în sufletul unei populații, ori ce surpriză ne poate face un popor atunci când apar condițiile potrivite,” anunță motto-ul din Vaclav Havel care inspiră această secțiune.

Dacă revoluția română din 1989 a fost prima televizată, Revoluția Verde din Iran a înflorit pe Internet și a fost alimentată prin rețelele virtuale. Această schimbare de instrumente a avut loc în doar 20 de ani. Trei filme ne aduc mai aproape de cei care au comunicat prin Twitter, Facebook sau chat în timpul revoltelor din Iran, Tunisia și Egipt. În final, sângele pe care l-au vărsat când au ieșit în stradă nu a fost deloc virtual.

Este posibil să fi văzut unele dintre aceste imagini la TV sau pe internet, dar în filme precum “Fragments of a Revolution”, “Rouge Parole” sau “Tahrir 2011: The Good, the Bad and the Politician”, veți obține o imagine mai clară, perspective diferite și, în cele din urmă, o înțelegere mult mai profundă a ceea ce s-a întâmplat acolo. Niciunul dintre filme nu are comentariu. Regizorii devin parte a evenimentelor și ne iau și pe noi alături de ei. Muzica pe care o cântă protestatarii pe străzile din Tunis, Cairo și Teheran va rămâne cu voi multă vreme.

 

Fragmente dintr-o revoluție (Franța, Iran 2011)

 

 

 

 

Trailer “Tahrir 2011: The Good, the Bad, and the Politician” from OneWorld Romania on Vimeo.

 

Cuvânt roșu (Tunisia, Elveția 2011)

 

 

Trailer “Rouge Parole” from OneWorld Romania on Vimeo.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger