Omul modern este mai mic și mai scund decât strămoșii săi. De vină e agricultura

0

Am cucerit Everestul și am ajuns pe Lună, deci am putea presupune că suntem mai mari și mai buni decât strămoșii noștri, însă specialiștii de la Universitatea din Cambridgespun că oamenii moderni sunt cu 10% mai mici și mai scunzi decât strămoșii.

Și creierul uman este mai mic. Rezultatele studiului contrazic presupunerile că oamenii au evoluat mai înalți și mai mari. Declinul a avut loc, spun cercetătorii, în ultimii 10.000 de ani. De vină sunt agricultura, dietele restrictive, dar și urbanizarea care comprimite sănătatea și duce la răspândirea bolilor.

Teoria a plecat de la studierea fosilelor umane găsite în Africa, Europa și Asia. Cea mai veche, din Etiopia, datează de acum 200.000 de ani, și arată că omul era, pe atunci, mai mare și mai robust decât omul modern. Fosilele din Israel au o vechime de între 100.000 și 120.000 de ani și arată că oamenii pe atunci erau înalți și cu masă musculară dezvoltată, o tendință care a continuat până de curând.

O persoană medie în urmă cu 100.000 de ani cântărea între 79,83 kilograme și 85,28 kilograme. Astăzi un om mediu cântărește între 69,85 kilograme și 79.83 kilograme, spune dr. Marta Jahr, expert în evoluția umană. “Putem observa că omul a evoluat, dar în ce privește mărimea corpului, abia în ultimii 10.000 de ani au avut loc schimbări substanțiale”, spune aceasta.

Această perioadă indică trecerea de la vânătoare la agricultură, care a început acum 9.000 de ani. Prin agricultură, omul s-a concentrat pe un număr redus de alimente, ceea ce a cauzat carențe de vitamine și minerale.

Foto: Flickr / erix!

Sursa: Daily MailLeave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger