Saptamana trecuta v-am intrebat ce parere aveti despre carne, cat este ea de nociva si de necesara si daca omul este carnivor din fire. Dintre cititorii care au votat in cadrul sondajului nostru, 186 (67%) sunt de parere ca omul este carnivor de la natura, iar comentariile generate de aceasta dezbatere s-au impartit intre ideea ca omul consuma instinctiv carne, produs care i-a determinat dezvoltarea de-a lungul evolutiei si care ii asigura proteine necesare supravietuirii, si cea ca omenirea a ajuns la un punct in care isi permite sa aleaga sa nu mai consume acest produs de origine animala, care poate fi inlocuit cu alte surse de proteine pentru o viata mai sanatoasa.
„De ce credeti ca natura ne-a dotat cu canini?”, se intreaba un cititor cu nickname-ul Darwin, pentru a sustine afirmatia ca omul este carnivor din fire. Altii merg mai in detaliu cu explicatiile si spun ca creierul uman s-ar fi dezvoltat in asa masura pentru ca stramosii nostri au invatat sa manance carne, o sursa de proteina ce i-a permis cresterea, dar si ca omul este omnivor si, in consecinta, moderatia ar fi solutia ideala pentru o viata sanatoasa. De cealalta parte, Alin spune: „(…) “natura” iti da posibilitatea de a ALEGE cum vrei sa traiesti…ca un animal de prada sau ca o fiinta constienta, care ALEGE SA NU UCIDA SI SA NU FIE UCISA LA RANDUL EI… pentru ca, sa nu uitam, CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE”. Cititorii care sustin aceasta afirmatie spun ca un regim bazat exclusiv pe vegetale, oua si lactate scade riscul aparitiei cancerului si asigura un organism curat.
Mai jos va prezentam o selectie de comentarii din cele doua tabere:
fvb: „In general, este nevoie de consum moderat de carne. Eu nu sunt si nu o sa pot fi vreodata vegetarian. O data sau de doua ori pe saptamana mananc carne, in principal peste si pui, iar carne rosie cat mai rar. Imi dau seama ca o data sau de doua ori pe saptamana suna ca si nimic pentru mai toata lumea, care de obicei mananca do data sau de doua ori pe zi carne. Plus ca una e sa vezi ca aia e o friptura in farfurie, si alta e sa mananci tot soiul de chestii prelucrate precum salam, carnati etc. Vreo zece procente din populatie poate manca vegetarian, inca pe atata poate manca din belsug carne, iar restul au nevoie de o alimentatie variata care sa includa si una si alta. Nu poti deveni vegetarian pur si simplu. Daca organismul tau e okay asa si te simti bine, bun, devii vegetarian, insa nu poti convinge pe cineva sa devina asa ceva, pentru ca pur si simplu nu suntem la fel”.
ion: „Asa ne-a facut Dumnezeu, nu va mai agitati ca am putea sa o ducem bine mersi doar cu ciuperci si alge. Acum multa vreme in urma, stramosul omului lupta din greu pentru a ajunge la proteina animala. De ce oare? Avea nevoie de un creier mare si de substante de calitate pentru constructia acestui creier. Nu ti se dezvolta creierul la nivelul asta mancand alge, ciuperci si banane. Era o problema de supravietuire (stiati ca omenirea a avut puncte de inflexiune cand era sa dispara ca specie?) Acum, cand am ajuns in varful lantului trofic prin creierul asta crescut la greu cu proteina animala, am inceput sa ne dam ochii peste cap. Nene, excesele sunt rele. Poti sa incerci cunoscutul post ortodox si o sa iti fie bine. Evita carnurile grase, bogate in grasimi rele si prajita rau. Dupa 40 de ani scade treptat cantitatea de carne consumata, mergi mai mult pe pui si peste, si alea fierte si coapte, dintr-un motiv simplu: nu mai ai nevoie de cine stie ce reconstructie. Dar e vorba de masura in toate. Fundamentalismul e un pic cam enervant”.
Bloody Mary: Omul nu este nici ierbivor, nici carnivor. Este omnivor, iar MODERATIA este raspunsul. Adica e ok sa mancam de toate, dar cu masura. Iar carnea din magazine ar trebui sa provina, dupa parerea mea, exclusiv de la ferme ‘free range’, la fel si ouale si lactatele. Animalele crescute in astfel de ferme ar avea parte de o viata in aer liber si ar fi sacrificate intr-un mod cat mai bland cu putinta. Da, ar insemna ca ar trebui sa platim extrem de mult pentru un kg de carne, dar daca e sa te gandesti ca animalul respectiv a platit cu viata…Si daca ar trebui sa scoatem din buzunar o suma exorbitanta pentru un pui, cu siguranta consumul ar fi moderat, chiar scazut, si carnea respectiva cu mult mai apreciata. Cine ar dori sa consume mai multa carne, si-ar face o gospodarie la tara, unde si-ar creste propriile animale, si credeti-ma dupa ce muncesti un an de zile sa cresti un porc, apreciezi altfel o bucata de friptura, cu totul altfel decat cand o cumperi din magazin”.
Bogdan: „Creierul uman nu poate rezista fara carne! Ba mai mult, in primii 20 de ani de viata, substantele diverselor carnuri se impregneaza in organismul uman. Astfel, carnea de pui, spre exemplu, contine niacina, seleniu si alte substante importante. Omul, in anii de copilarie, are o deficienta majora a acestor substante, astfel, le asimileaza prin ingerarea carnii de pui, invatandu-si organismul sa amestece alte substante, apoi, din diverse surse, pentru a crea tipologii chimice mai sus-mentionate. Astfel, prin descoperirea substantelor din plenitudinea naturala, atat animala, cat si vegetala, organismul uman poate invata si apoi produce toate substantele ce-l ajuta sa se dezvolte. De notat, asa cum s-a mai mentionat: carnea este principalul dezvoltator al creierului… Ce vreau sa spun e ca suntem programati genetic sa consumam carne si produse animale! Daca ne-ar face rau, nu am mai simti nevoia, nu?”
Un muzician: „Eu unul sunt vegetarian din 1992. Mai precis ovo-lacto-vegetarian, tocmai in ideea de a nu trebui sa iau nu stiu ce suplimente alimentare. Deci in afara de vegetale mananc branza, cascaval, iaurt etc. si oua de gaina. Din experienta acumulata in acesti 18 ani pot spune ca ma descurc chiar si la restaurante mai batranicioase care n-au auzit de vegetarieni: comand cascaval pane cu garnitura de cartofi sau legume mexicane, paste de tot felul, crema supa de legume sau ciorba de legume. La pizzerii e si mai simplu pentru ca mai toate au in meniu si o pizza vegetariana. Cand am simtit ca ma pot lovi de neintelegere sau chiar ostilitate am folosit un pretext si anume ca trebuie sa tin regim fara carne un timp ca sufar de guta. Oricum in ultimii ani e din ce in ce mai usor sa fii vegetarian pentru ca se gasesc legume proaspete sau congelate si iarna. Prin anii 90 si ceva gaseam doar conserve, nu si congelate. Pe undeva aici e cheia: daca te poti hrani sanatos fara sa ucizi animalele, ce rost are sa produci suferinta? In trecut locuitorii de prin padurile Europei ar fi murit iarna daca nu vanau deci nu aveau alternativa, dar in Romania anului 2010 niciun orasean nu mai poate sustine ca daca nu consuma carne nu are ce manca!”
Cristina: „(…) Si eu sunt lacto-ovo-vegetariana. De 15 ani. In care timp sanatatea mea s-a ameliorat simtitor – am scapat de spasmofilie. Care venea de la o lipsa de magneziu. Care s-a ameliorat – culmea – nu adaugind alimente ci eliminind carnea/pestele/tot ce necesita omorirea unui animal. Voi ce deduceti din asta? Tot in ultimii 15 ani am devenit mama, am trei copii sanatosi si frumosi. Carora nu le-am impus nici un regim special, asa ca ei maninca si carne desi as fi preferat altfel. Inca doua efecte secundare pozitive ale regimului meu : am scapat de efectul yo-yo – ingrasare iarna, slabit vara cind aproape nu mincam carne – iar transpiratia mea nu miroase decit foarte rar, de obicei in conditii de stres”.
George: Medicina descopera (de vreo 100 de ani) ca ateroscleroza (de ex.) e reversibila prin trecerea la un regim vegan, ca vegetarienii traiesc mai mult; descopera mereu in plante cate o substanta deosebita; descopera ca dieta are o influenta hotaratoare in prevenirea “bolilor civilizatiei”: boli cardiovasculare, cancer, diabet etc… Si voi continuati sa insirati balivernele astea cu maimute, dinozauri si oameni ai cavernelor carnivori….Cand ati auzit ultima oara ca s-a descoperit ceva benefic pt sanatate intr-un jambon de porc? Treaba voastra daca nu vreti sa invatati nimic din istoria cunoscuta a medicinei si va bazati pe SF-uri si pe ipoteze.
Dadan: „(…) oamenii tind sa nu mai dezvolte trasaturi caracteristice omului primitiv din care ne tragem. de ex : nu ne mai creste par pe corp in asa mare masura ca in trecut, stiu de la un medic dentist ca acelora carora nu le mai iasa un dinte oarecare dupa pierderea celui de lapte sansele sunt mari sa nu mai dezvolte maselele de minte iar explicatia este ca e vorba de evolutie….si exemplele pot continua la nesfarsit…de trait cu care s-a trait, fara carne iarasi se poate la fel de bine …depinde de fiecare cum alege sa traiasca insa eu socot ca carnea e doar o etapa in evolutia omului pe care tot mai multi incep sa o depaseasca…”.
Concluziile raman la latitudinea fiecaruia dintre noi.
Foto: Flickr/Geoff Peters 604
Cititi si:
Condamnati la carne. Este omul carnivor din fire?
Mancati carne si salvati planeta, indeamna un fost vegetarian celebru
Macelarul eco din Fundu Molodvei
Industria de carne, acuzata din nou de organizatiile de mediu
15 comentarii
chestia asta cu libertatea din titlu este o mica smecherie 🙂
… putem spune si “omul si-a manifestat totdeauna libertatea de a consuma carne”!
de ce o poza cu carne cruda si nu una cu carne gatita?
Se pare ca cei mai multi nu stiu: carnea gatita e intai cruda, inainte sa fie gatita 🙂
Daca nu ati fi trucat poza in Photoshop ca sa accentueze nuantele de rosu era foarte OK.
Apoi, stiintific vorbind, toata chestia asta cu vegetarianismul este aboslut fortata. Omul este facut ca sa consume protenie de origine animala. Genetic este asa. Ca vreau unii si altii sa se pouna contra unei evolutii de cateva zeci de mii de ani, este o alta poveste…
Din fericire legile sanatatii nu se stabilesc prin votul majoritatii si nu tin de parerea unuia sau altuia….
Omul este omnivor in sensul ca POATE sa manance si produse animale, in caz de nevoie. Asta nu inseamna ca TREBUIE sa manance, sau ca e cel mai sanatos regim. Inseamna ca organismul uman e foarte adaptabil.
Omul poate sa si fumeze, sa bea alcool, sa ia diverse “substante”… asta nu inseamna ca “a fost facut” pentru un asemenea regim, chiar daca efectele nu le vedem noi chiar imediat.
Titlul articolului nu este alceva decat un sofism. Asa, si eu pot spune ca un om care a ales inecul ca metoda de sinucidere este un om care si-a dobandit libertatea de a nu respira aer.
Asa cum esti crescut, asa evoluezi!
Exista mii de teorii privind alimentatia omului – unii prefera carnea, altii vegetalele. Un lucru este cert: natura nu greseste ci ajuta in evolutie!! : astfel daca am fi fost pur carnivori am fi avut parte de un metabolism aparte asemenator animalelor, am fi fost dotati cu dinti specifici (nu doar caninii) care sa ne permita a sfasia carnea cu usurinta!
De asemenea beneficiem si de dantura tipica animalelor vegetariene – majoritatea danturii este astfel creata!
Dar sa nu inclinam balanta in favoarea uneia din parti – alegerea este a persoanei – Nu uitati ca “mai usor schimbi religia unui popor decat obiceiurile alimentare”-Mark Twain.
In ceea ce priveste partea nociva a alimentatiei: carnea contine hormoni de crestere cu efecte secundare multiple+aditivi de conservare pentru prezentare in magazine (ca sa nu mai vorbim de mezeluri); Vegetalele, legumele pot contine deasemenea elemente specifice(pesticide, etc) care pot afecta calitatea acestora.
Pe scurt alegerea este a voastra!
Un lucru insa este clar – omul evolueaza, astfefel ca degeaba se iveste un doctor care sa spuna ca alimentul X este ideal, degeaba o tara nu mananca decat Y si Z …..planeta continua sa evolueze si acestia vor disparea!
Oricum toti marii medici, filozofi, precticieni a anumitor regimuri alimentarea au un lucru in comun: toti sunt morti sau vor muri!
In momentul in care primul om din epoca moderna va atinge varsta de 300 ani dupa un anumit regim si anumite regulu de viata, va indem sa le urmati!
Succes!
Ok, am inteles, cand o sa ajungi la 300 de ani o sa tinem cont si de parerile tale.
eu nu mai mananc carne de vreo 15 ani, mai mananc peste si fructe de mare, in rest numai vegetale, lapte, oua , seminte..etc.
Din punctul meu de vedere:
– este o alegere de viata, crezul ca omul, ca si fiinta universala, are prin esenta dreptul de a alege si de a realiza ca nu mai este animal(copul uman de altfel, pt ca omul ca si esenta nu a fost niciodata animal); si intr-adevar carnea a fost necesara intr-o anumita perioada a evolutiei omului, mai ales al corpulul uman sa fiu mai exact, dar nu mai este necesara acum; ca multi inca mai mananca carne: sa fim sinceri e dificil sa renunti la carne cand generatii peste generatii s-a transmis ca un mod normal de alimentatie si o gramada de alte traditii invechite legate de consumul de carne; mai e un aspect aici: nu toti oamenii sunt pe acelasi nivel de evolutie si deci nu toti oamenii simt ca trebuie sa existe un mod de a trai viata mai inalt mai spiritual; e mult mai usor sa faci ce face toata lumea ; e mult mai greu sa poti sa realizezi ca ai o responsabilitate in lumea asta, de a nu fi partas la crima generalizata de a se ucide animale pt consumul tau ; cu responsabilitate vine si munca, munca cu tine insuti, munca de a schimba ceva, de a fi impotriva curentului, si atunci cand nu exista genetic in tine aceasta tendinta, se accepta orice supozitie/teorie care da dreptate acestui mod de alimentatie. Si trebuie sa mentionez foarte clar ca nu trebuie sa faca nimeni condamnari pt o tabara sau alta ; e doar o chestiune de potential si de alegere. Alegerea i s-a ‘dat’ omului intarind faptul ca e o fiinta spirituala.
– Legat de partea medicala/nutritionala a problemei : este adevarat ca din carne se iau o serie de substante nutritive bune pentru organism, dar cu ce pret ? cred ca procentajul este cam de 5% ceva bun si 95% toxine alte reziduri pur animale, si asta ca sa fim ingaduitori. Si cata energie se consuma pt a digera o cantitate de carne ? aproape de consuma mai mult decat se produce pentru a digera carnea. Pur si simplu nu se merita ! Dupa o masa copioasa cu o friptura buna, primul lucru care se doreste este : sa tragem in pui de somn, nu-i asa ? ; corpul nu te inseala niciodata ; daca ar fi atat de energetica carnea si de buna, corpul uman nu ar avea nevoie de atata somn si recuperare dupa o friptura. Si cum multi au mai spus, alte aspecte negative al consumului de carne : risc mare de boli grave ; transpiratie urat mirositoare ; somnolenta ; partas la crima generalizata impotriva unor animale fara nici o vina : si asta se transpune in a mentine acea fiinta umana pe un nivel de evolutie mai jos, nu neaparat negativ, doar mai jos si din pacate cu mai putine ‘portite’ de a redescoperi natura spirituala si potentialul omului ca fiinta universala.
– Mereu a existat acest argment al mancatorilor de carne, puternic alimentat de medici, ca omul are nevoie de carne pt ca ne da ceva pt creier sau muschi ; cred ca acest lucru se poate demonta oricand cu argumente medicale, nutritionale, chimice dar nu vreau sa adoarma lumea cu friptura in dinti citind asta. De ce sa existe aceste iaduri pe pamant pt animale cum sunt abatoarele ?! Ca cineva doreste sa isi creasca animale pt consum propriu si sa-si asume si karma negativa legat de uciderea lor, e foarte ok. Dar sa ucizi pt consumul general, iar cei care cumpara pungutele alea frumos colorate cu porci si vacute zambind la ei, e pura ipocrizie/ignoranta si genocid. Si sa nu crezi ca tu cel care cumperi din magazin aceste produse nu ai nici o responsabilitate ? iar e ipocrizie si ignoranta. Si hai sa ne mai plangem odata ca ce viata grea si nedreapta avem noi, nu asa ?! Dar pana nu incerci pe propria piele un alt mod de alimentatie, nu poti sa realizezi cum e.
– Dar ca si concluzie, mai oameni buni, putem manca orice atata timp cat ne pastram natura spirituala si iubitoare, plina de voiosie si bun simt !
Asadar, pe de o parte,
“nu trebuie sa faca nimeni condamnari pt o tabara sau alta”
dar pe de alta
“trebuie sa existe un mod de a trai viata mai inalt mai spiritual”
“sa realizezi ca ai o responsabilitate in lumea asta, de a nu fi partas la crima generalizata de a se ucide animale pt consumul tau”
mancatorul de carne este “partas la crima generalizata impotriva unor animale fara nici o vina : si asta se transpune in a mentine acea fiinta umana pe un nivel de evolutie mai jos”
“cei care cumpara pungutele alea frumos colorate cu porci si vacute zambind la ei, e pura ipocrizie/ignoranta si genocid”
Chiar este necesar extremismul asta idiot? Adica ori carne ori vegetale?
WTF. NOTIUNEA DE OMNIVOR NU VA SPUNE NIMIC. NOTIUNEA DE DIETA ECHILIBRATA SI VARIATA NU VA SPUNE NIMIC?
ok…voi ziceti ca ne-am nascut carnivori…eu zic ca nu.in primul rand la nastere nu avem dinti si ne ia un an de zile ca sa creasca sau in cazul fetitei mele un pic mai mult de 1 an.in al-2-lea rand…nu avem colti.molarii nostri sunt plati cam ca la oi sau alte ierbivore si mai mult dintii ni se strica destul de repede si in unele cazuri mai cresc inca o data.eu zic ca asta e o idee preluata si nedigerata.logica mea zice ca nu prea am fi adaptati carnii…dar ,daca la ziar sau tv se zice ca am fi carnivori si multa lume crede asta…e dreptul fiecaruia sa puna in balanta.
Daca i mi intrati pe blog veti gasi ultimul meu articol cu raspuns celor mai frecvente intrebari ale consumatorilor de carne,si cazul angelinei jolie.
Consumul de carne este obsesie globala ,si obsesie nationala la romani.
Persoanele care urla cel mai tare impotriva vegetarianismului,sunt acele persoane care:nu au sufletul impacat,se simt vinovati de crimele platite,mai ales daca e vorba de iubitori de animale.Alti antivegani si anti vegetarieni se agita impotriva veganilor si vegetarienilor dintr o intoleranta ,agresivitate specifica locuitorilor tarii:indoctrinati de comunism,apoi de alte dogme,oamenii au pastrat in ei un traditionalism.Indoctrinarea comunista invata:intoleranta,critica,atac asupra vecinului si implicit turnarea lui pentru ca e altfel decat cei din partid decat omul muncitor.Aceasta mentalitate a fost imbogatita cu sistemul actual al tarii:lipsuri,salarii si pensii batjocorite,si apare:omul frustrat,agresiv si intolerant.Ceausescu nu prea ne dadea carne,(totusi daca facem o socoteala traia mult mai bine un vegetarian atunci decat un carnivor-nu trec la socoteala asta cu nu am timp-)si omul din moment ce statea ore in sir la cozi dupa un amarat de pui a prins obsesie fata de carne.Obsesia este globala,in alte tari sunt alte motive si modele de urmat,pentru consumul de carne.Acolo exista mai mult frica marilor magnati ai carnariei ca isi pierd puterea deoarece numarul veganilor si vegetarienilor creste anual,si atunci fac diferite reclame mincinoase anti vegane/vegetariene.
Buna!am 18 ani si eu cand m-am nascut am un regim ovo-lacto vegetarian si vreau sa va spun ca ma simt foarte bine..nu prea am fost bolnava in toata viata mea…in plus acest regim ma ajuta foarte mult la memorie;)) si la exercitiile sportive..le fac mult mai usor..tenul e curat..si multe alte beneficii vizibile.. as vrea sa va ganditi la starea initiala a omului..cand a fost creat i s-a dat sa manance vegetarian,,iarba si pomi care fac rod cu samanta..de la potop carnea a fost ingaduita pentru ca sa scada longevitatea omului..pentru ca inainte oamenii traiau sute de ani..iar dupa potop omul viata omului are un traiect descendent..si toate acestea din cauza pacatului..pana si animalele inainte de caderea in pacat manacau toate aceeasi hrana si erau in armonie..acu se mananca intre ele..nu stiu care dintre noi isi doreste sa fie la fel ca animalul..sa manance alta vietate…
@Aby:ai scris”nu stiu care dintre noi isi doreste sa fie la fel ca animalul..sa manance alta vietate…”…TE ROG:FARA DISPRET FATA DE INGERII PLANETEI!!!Eu mi as dori sa fiu ca animalul sa am sufletul mai curat,si sa traesc in mai mare armonie cu natura!!!
Uite cum stau lucrurile:animalele care se hranesc cu alte animale mentin echilibrul biolgic si o fac ca au organismul carnivor sau omnivor,pluys sunt NEVOITE sa o faca.Cainele langa om:poate fi vegan.Scrie doar pe google:vegan dog food.
Asa ca ar trebui sa zici corect:cine si ar dori sa fie ca omul care consuma carne ,poarta blanuri si foloseste alte ingrediente din cruzime:FARA sa fie nevoit sa o faca!
Umanocentrismul-specisismul-cu dispretul fata de animale,alinierea lor in ordine teocratica ce nu e altceva de cat FASCISM sub alta forma,toate aceste conceptii malefice sunt sursa suferintei lumii.Omul ,barbatul patriarhal a adus aceasta suferinta de 5000 de ani si rezultatele se vad.
ATENTIE:nu am zis ca faci parte dintre oamenii pe care ii voi aminti acum,dau un exemplu:cei mai periculosi sunt crestinii care dispretuiesc animalele,terorizeaza oamenii care au caine ca membru de familie adoptat ,spunand slogane de muncitor de colhoz ajuns la birou:”cainele sa stea in lant”sau”faci idolatrie daca ai caine in ap.”.Acesti mitocani care isi varsa toate frustrarile pe animale,mi au mincat mie zilele de mic copil ,pentru ca am avut nenorocul sa ma nasc intr o tara de parveniti si prosti.Totul porneste de la ideile specisiste sus amintite.
Veganismul este o cale unde nu faci rau cu voia,nici la animale nici la oameni nici la natura.
Sapiens-Sapiens, Neanderthal etc. au atacat, vanand, regnul animal doar crezand ca isi insusesc, consumandu-le carnea, imblanindu-se in blana lor( tigru, leu)tocmai forta & viteza acelor animale, care devenisera idolii-totemurile-zeii acelor vanatori-culegatori! La fel si canibalismul, sublimat in liturghia impartasaniei, direct in practica unor religii pana in sec 19-20, intru continuitate cultural-sociala (tribala) si mediind insusirea sufletelor stramosilor; asadar, nu-i vorba decat de obiceiuri si traditii, din neolitic pana azi, fara nici o urma de rationalitate, de stiinta, de stringenta necesitate intru sanatatea si dezvoltarea creierului ori a tineretului! De fapt propagandistii nerenuntarii la carne, lapte, piei, blanuri naturale “rationalizeaza” pseudo-stiintific, pretinse adevaruri folositoare si obligatorii!