Omul care a săpat de unul singur un drum prin munte, pentru satul lui

0

Dashrath Manjhi, un muncitor din Bihar, India, şi-a dorit ca oamenii din localitatea în care vieţuia să aibă acces la medici, la locuri de muncă, la educaţie şi alte oportunităţi. Înarmat numai cu un ciocan, o daltă şi o rangă, a săpat un drum printr-un munte înalt de aproape 100 de metri, care izola satul său de cel mai apropiat oraş.

 

 

Satul lui Dashrath se află la distanţă de numai 1,5 kilometri de cel mai apropiat oraş, acolo unde sunt şcolile, medicii, slujbele şi oportunităţile visate şi de locuitorii satului. Dar, din cauza muntelui care stă între cele două localităţi, oamenii din sat au fost mereu nevoiţi să ocolească stânca şi să parcurgă, astfel, 72 de kilometri. Singura opţiune “directă” era să treacă peste munte, ceea ce era periculos, chiar dacă acesta nu este foarte înalt. Soţia lui Dashrath s-a rănit într-o astfel de încercare, lucru care l-a convins să se apuce de treabă. Toată lumea i-a spus că era imposibil ce dorea el. Dar, 22 de ani mai târziu, munca lui le dovedeşte tuturor că s-au înşelat.

Cu uneltele pe care le avea la îndemână, ciocan, daltă şi rangă, bărbatul s-a apucat să sape în piatră. An după an, drumul lui prindea contur. 22 de ani a tot săpat în stâncă, convins că munca lui avea să aducă beneficii măcar generaţiilor viitoare. Totodată, el a plantat copaci în “valea” creată, din dragoste pentru natură. În 2007, bărbatul a murit, dar prietenii lui îi continuă munca şi în ziua de azi, impulsionaţi de puterea cu care Dashrath a crezut în visul lui. Deşi sunt şi ei bătrâni, iar unii şi bolnavi, bărbaţii nu au renunţat la punerea în practică a viziunii prietenului lor – o viaţă mai bună pentru mica lor comunitate. Povestea drumului prin munte este subiectul materialului video de mai jos, realizat de Milaap (regia, filmarea şi editarea: Ruchir Saraf).

 

 

Scopul campaniei Milaap este de a ajuta la construcţia unei şcoli în satul unde a trăit Dashrath, în memoria acestuia şi pentru a oferi şansa la educaţie copiilor din comunitate. Întreaga poveste a bărbatului care a mutat de unul singur un munte poate fi citită aici.

 

 

Surse şi foto: UpWorthy, Milaap, HindustanTimes

 

Puteţi citi şi:

Biciclistul care vrea să lumineze toate gospodăriile fără electricitate din România

Tunelul care nu duce nicăieri, săpat în 32 de ani de un singur om


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger