Câmpurile electromagnetice de radiofrecvență ar putea fi cancerigene pentru oameni, anunță o analiză a Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care și-a fundamentat cercetarea pe asocierea unui risc sporit de gliom (un tip de cancer cerebral) utilizării telefoanelor mobile în cadrul unor studii anterioare. Cercetarea apare în contextul în care, în ultimii ani, au început să apară tot mai multe surse de îngrijorare privind efectele negative ale radiațiilor electromagnetice emise de dispozitivele de comunicare wireless asupra sănătății. În momentul de față, numărul abonamentelor la telefonie mobilă este estimat la 5 miliarde la nivel global
În perioada 24 și 31 mai, un grup de 31 de oameni de știință din 14 țări s-au întâlnit la sediul IARC din Lyon, Franța, pentru a evalua potențialul risc cancerigen al expunerii la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență, arată un comunicat emis ieri de OMS. La final, experții au concluzionat că există dovezi limitate privind asocierea dintre utilizarea telefoanelor mobile și dezvoltarea a două forme de cancer și dovezi insuficiente pentru a da verdicte în cazul altor tipuri de cancer. Cercetătorii reuniți în Franța au catalogat telefoanele mobile ca fiind „posibil cancergine”, ceea ce le include în aceeași categorie cu insectidicul DDT sau cafeaua.
Potrivit Washington Post, a clasifica un agent ca fiind posibil cancerigen nu înseamnă că acesta cauzează automat cancer, iar unii experți spun că noile rezultate nu ar trebui să schimbe obiceiurile oamenilor în materie de telefonie mobilă. „Am găsit câteva frânturi de dovezi care ne spun cum s-ar putea dezvolta cancerul [în cazul utilizării celularelor], însă au fost multe hibe și incertitudini”, a spus Jonathan Samet, de la Universitatea din California de Sud, președintele grupului de experți, citat de publicația americană. „Verdictul OMS înseamnă că există ceva dovezi care asociază telefoanele mobile cu cancerul, dar sunt prea slabe pentru a trage concluzii ferme”, s-a pronunțat și Ed Yong, de la Cancer Research U.K. „Dacă o asemenea legătură există, este puțin probabil să fie una puternică”.
Agenția de cercetare în domeniul cancerului a OMS a analizat peste 900 de expuneri ocupaționale, substanțe chimice și alți agenți din 1971 încoace, clasficându-le în funcție de legătura lor cu cancerul de la „cancerigene” la „probabil necancerigene”. Societatea Americană a Cancerului a estimat că doar 6% din cancere au în spate factori de mediu și că majoritatea acestora provin din expuneri ocupaționale.
Foto: Flickr/garryknight
Citiți și:
5 surse comune de radiații din viețile noastre
5 modalități simple de a vă feri de radiațiile telefonului mobil
Telefoanele mobile ne modifică activitatea cerebrală
Un comentariu
Pingback: OMS: Telefoanele mobile sunt posibil cancerigene | Sanatatea si Poluarea Electromagnetica