Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că rezistența la antibiotice devine un pericol real cu care s-ar putea confrunta oricine, de orice vârstă, din orice țară. Pneumonia va deveni din nou un “ucigaș” de temut, intervențiile chirurgicale vor fi riscante, iar diareea va deveni fatală dacă nu se iau măsuri pentru a păstra puterea antibioticelor și pentru a dezvolta altele noi.
Este prima investigație a OMS privind gradul de extindere a rezistenței antimicrobiene, la care nu este imună nicio țară, întrucât bacteriile și virușii rezistenți la antibiotice călătoresc peste tot.
Printre îngrijorăririle în creștere se numără infecțiile cu Klebsiella pneumonia, o bacterie din intestine care a devenit rezistentă la antibioticele disponibile. Bacteria poate fi fatală pentru nou-născuți sau pentru pacienții de la terapie intensivă. De asemenea, gonoreea, boală cu transmitere sexuală, are o incidență în creștere și devine rezistentă la antibiotice.
Dacă nu se iau măsuri, lumea se îndreaptă către o eră “post-antibiotică” în care infecțiile și rănile minore care sunt tratabile de decenii pot să omoare din nou, se arată în declarația OMS.
Studiul OMS cuprinde date din 114 țări care arată că rezistența la antibiotice se manifestă peste tot. Cercetătorii s-au axat pe șapte bacterii responsabile de infecții comune care uneori sunt mortale din cauza rezistenței la antibiotice. Printre acestea se numără și rezistența la unele dintre cele mai folosite antibiotice pentru tratarea infecțiilor tractului urniar cauzate de E coli.
Raportul mai precizează și că nu s-au mai produs noi antibiotice de 25 de ani.
Sursa: Guardian
Puteți citi și:
Locuitorii țărilor bogaate se îmbolnăvesc de la prea multă curățenie
Rezistența la antibiotice, o problemă la fel de gravă ca terorismul