Omenirea se apropie de o “epidemie de singurătate”

0

Un nou studiu publicat în Perspectives on Psychological Science arată că singurătatea a devenit o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii publice, efectele ei fiind comparabile cu cele ale obezităţii şi ale abuzului de substanţe. Deşi la prima vedere am crede că, în epoca vieţii conectate, mereu înconjuraţi de prieteni virtuali, singurătatea iese din calcul, cifrele arată că lipsa contactelor sociale cresc riscul mortalităţii premature cu 26%.

 

loneliness

 

Cercetarea, realizată de Birmingham Young University, susţine că izolarea socială şi locuirea în singurătate sunt chiar mai periculoase decât sentimentul singurătăţii, ele crescând riscul mortalităţii până la 29, respectiv 32%. Potrivit cercetătorilor, această problemă ar trebui luată în calcul în elaborarea politicilor de sănătate publică.

Autorii studiului au făcut distincţia între sentimentul autodeclarat de singurătate şi izolarea socială obiectivă, în ambele cazuri înregistrându-se probleme de sănătate ridicate. Atât cei care se declară singuri şi totuşi spun că sunt fericiţi, cât şi cei care au relaţii sociale numeroase, dar se simt singuri se confruntă cu risc de mortalitate ridicat. Însă cel mai mare risc îi vizează pe cei care trăiesc în condiţii obiective de izolare şi care, în acelaşi timp, se consideră singuri. “Dacă le-am spune pur şi simplu oamenilor să interacţioneze cu mai multe persoane, poate am rezolva problema izolării sociale, dar fără să rezolve sentimentul de singurătate. Trebuie să înţelegem că ambele componente sunt importante,” arată cercetătorii.

Atât izolarea socială, cât şi singurătatea sunt totodată asociată unor obiceiuri mai puţin sănătoase, cum sunt fumatul, sedentarismul şi somnul deficitar. În acelaşi timp, ambele aspecte sunt corelate cu anumite procese biologice care influenţează negativ starea de sănătate, printre care tensiune arterială ridicată şi funcţionare necorespunzătoare a sistemului imunitar.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă legat de amploarea pe care o iau izolarea socială şi sentimentul de singurătate în diferite colţuri ale lumii. Aceştia compară predicţiile din anii ’70-’80 legate de riscurile obezităţii asociate schimbărilor de dietă şi comportament (consumul ridicat de alimente procesate şi bogate caloric, extinderea sedentarismului ş.a.m.d.), care au fost confirmate în zilele noastre, când avem de-a face cu o “epidemie” de obezitate, cu predicţiile prezente despre implicaţiile singurătăţii. În acest moment, riscurile de sănătate implicate de singurătate sunt mai mari decât cele ale obezităţii, iar riscurile implicate de izolarea socială şi singurătate la un loc echivalează cu riscurile obezităţii de gradul 2 sau 3. Cele mai numeroase cazuri de persoane afectate de singurătate se regăsesc în ţările dezvoltate. Potrivit studiului, dacă nu se iau măsurile necesare, “epidemia” de singurătate se va instala în jurul anului 2030.

Sursa: TIME

Puteţi citi şi:

Studenţii olandezi aleg să locuiască gratuit în aziluri de bătrâni, oferind la schimb companie vârstnicilor

Când oamenii îşi împart locuinţele cu alţii care lucrează de acasă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger