Omenirea are resursele tehnologice necesare pentru a susține 9 miliarde de oameni

1

Un raport publicat de Instituția Inginerilor din Marea Britanie arată că omenirea are deja la dispoziție tehnologia necesară pentru a susține peste 9 miliarde de oameni, cât se presupune că va avea planeta în 2075. Însă fără schimbări drastice, nu vor exista suficiente resurse care să le asigure oamenilor nevoi primare, cum ar fi apă, energie și adăpost, subliniază raportul, intitulat „O singură planetă, prea mulți oameni?”. Un alt raport, al cercetătorilor francezi, susține că omenirea poate hrăni 9 miliarde de oameni fără a devasta planeta.

În următoarele șase decenii, populația lumii ar urma să crească de la 6,9 miliarde la 9,5 miliarde, susține raportul citat de The Independent și întocmit cu ajutorul a peste 70 de ingineri din întreaga lume, care fixează niște obiective pentru evitarea unui eventual dezastru impus de creșterea populației. Reducerea risipei energetice, îmbunătățirea rezervelor alimentare și extracția apei din straturi acvifere subterane ar permite omenirii să susțină o populație de 9,5 miliarde, spune autorul raportului, dr. Tim Fox.

Trecerea la surse de energie care nu generează dioxid de carbon nu mai necesită descoperiri tehnologice, mai arată raportul, însă lumea trebuie să regleze „erorile de piață” care împiedică adoptarea la scară largă a tehnologiilor existente, printre care se numără energia solară concentrată și cea nucleară. Inginerii, scrie New Scientist, mizează și pe soluții inginerești tradiționale și ne îndeamnă să dăm uitării digurile mari și să alimentăm straturile acvifere subterane cu apă reziduală tratată și cu apă adunată în urma inundațiilor.

În ceea ce privește cele peste 9 miliarde de oameni, noul raport spune că mare parte din surplusul de populație globală va fi concetrat în zonele urbane, adesea în cartiere sărăce. Așa că locuințele mai bune sunt o prioritate, însă nu prin demolarea cartierelor sărace mai sus amintite. Iar un alt raport, publicat de două agenții franceze din domeniul agriculturii și al dezvoltării și cercetării, INRA și CIRAD, și citat de New Scientist susține că omenirea poate hrăni 9 miliarde de oameni fără a devasta planeta.

Echipa franceză a pornit cu un obiectiv – 3.000 de calorii pe zi pentru toată lumea, inclusiv 500 provenite din surse animale –, apoi a testat un model alimentar în mod repetat, cu sau fără limite ecologice asupra agriculturii. Scopul era să vadă cum poate fi atins obiectivul caloric. „Am găsit trei caracteristici principale”, spune Hervé Guyomard, de la INRA. „Cea mai mare surpriză a fost că unele regiuni vor depinde și mai mult de importuri”, chiar dacă le crește producția. Asta înseamnă că trebuie să găsim o modalitate de a îndepărta fluctuațiile excesive a prețurilor globale, astfel încât importurile să nu fie îngreunate.

În plus, îndeamnă Guyomard, „bogații trebuie să înceteze să consume atât de mult”, cercetătorul subliniind că mâncare în valoare de 800 de calorii se risipește în fiecare zi. Totodată, modelul propus de echipa sa sugerează că creșterile realiste ale recoltelor ar putea hrăni toată lumea, chiar dacă fermele iau măsuri pentru protecția mediului.

Foto: Surplusul de populație va locui în cartiere sărace/EPA

Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: Rulourile cu viermi – o alternativă la carne, bună pentru sănătate şi mediu » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger