Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric

7

Daan Roosegaarde, un artist olandez, împreună cu o firmă de inginerie, au pus la un punct un sistem de iluminare stradală mult mai economic şi mai creativ. Folosind o pulbere foto-luminescentă, care se încarcă cu energie solară în timpul zilei, au conceput un sistem de marcaje stradale care noaptea emit o lumină verzuie, putând înlocui astfel sistemul de iluminat tradiţional. Odată ce vopseaua absoarbe lumina soarelui, ea poate străluci în întuneric timp de opt ore.

 

Smart Highway-glowing lines-Studio Roosegaarde

 

Prima bucată de drum care foloseşte noua tehnologie, o fâşie de autostradă cu lungime de 500 de metri, a fost deschisă pentru teste zilele trecute, urmând ca lansarea oficială să aibă loc la sfârşitul lunii. Este pentru prima dată când când aceste marcaje luminoase sunt folosite pe drumuri publice, ele putând fi văzute pe drumul N329 din Oss, la circa o sută de kilometri la sud-est de Amsterdam.

Daan Roosegaarde, al cărui studio a propus anul trecut şi realizarea unui sistem de sucţiune a smogului din Beijing, a început să testeze terenul pentru marcaje foto-luminescente în 2012. “Într-o zi, cum mergeam cu maşina prin Olanda, mi-am dat seama cu uimire că se cheltuiesc milioane de euro pentru iluminarea drumurilor şi că nimănui nu-i pasă de asta. Mi-am imaginat cum ar arăta acest Route 66 al viitorului, în care tehnologie părăseşte ecranul computerului şi devine parte integrantă din noi,” povesteşte Roosegaarde, citat de Wired. Astfel, ţinând cont de faptul că, pentru a economisi fonduri, autorităţile au început să reducă iluminatul stradal costisitor pe timp de noapte, ideea artistului inovator a venit ca o soluţie salvatoare. După îndelungate lupte birocratice, Roosegaarde a reuşit să ajungă la implementarea tehnologiei propuse de el într-un proiect pilot derulat de administraţiile locale.

Artistul crede că municipalitatea ar trebui să fie mai deschisă la inovaţie şi să facă loc tehnologiilor interactive în strategiile de amenajare a spaţiului public. Pentru Roosegaarde, interactivitatea e un aspect de bază, pe care îl urmăreşte în mai toate proiectele sale: un ring de dans cu lumini încorporate, alimentate cu energie de mişcările dansatorilor, precum şi o rochie care devine transparentă atunci când purtătoarea se excită sunt două dintre invenţiile care i-au făcut celebru.

Ideea înlocuirii iluminatului stradal tradiţional, extrem de costisitor, a fost testată de mai mulţi designeri şi specialişti. Autorităţile din Cambridge, de pildă, au decis să acopere un drum cu particule ultraviolete, care devin albastre şi strălucesc după apusul soarelui, iar într-un cartier londonez a fost testată o tehnologie care permite alimentarea cu energie electrică a dispozitivelor de iluminat prin paşii trecătorilor. Un alt proiect câştigător al unui concurs de inovaţie lansează ideea unor stâlpi de iluminat dotaţi cu aparate de fitness, prin intermediul cărora trecătorii să poată contribui la producerea energiei electrice. Însă până acum, ideea noastră preferată aparţine unui antreprenor american care, împreună cu doi biologi şi-a propus să creeze copaci care să lumineze în întuneric.

Sursa: BBC News

 

Puteţi citi şi:

Deţinuţii brazilieni îşi pot reduce pedepsele dacă produc electricitate pedalând la biciclete

Iluminatul stradal influenţează ecosistemele urbane

Rămânem fără întuneric?

 


7 comentarii

 1. Cand o sa invatam sa ne iubim aproapele si tara.
  Cand o sa invatam sa ne ajuntam si sa ne sustinem reciproc. Sa apreciam si sa dezvoltam productia locala micsorand importurile. (ex: sa cumparam si sa apreciam mai mult produse romanesti).
  Cand nu o sa mai acceptam sa ne vindem ieftin.
  Cand in societatea romaneasca vom privi cu respect si admiratie omul corect, care munceste, omul invatat, nu pe cel care fura.
  Atunci vom invata sa ne respectam. Pana atunci ne plangem de mila impreuna. Starea in care ne aflam este benefica pentru putini si rea pentru multi.

  • Da ,este limpede ca la noi o sa ne plangem de mila “for ever ” pentru ca ceea ce sugereaza “prietenul nostru ” e tot atat de limpede ca nu o sa se intample niciodata …..Avem experienta a 25 de ani impliniti de cand s-ar fi vazut macar o slaba incercare de a face si pentru oamenii romaniei ceva bun ,insa in afara de taxe si bataie de joc pe toate planurile (absolut toate ) nu se poate observa nimic nici cu lupa….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger