Olanda inaugurează prima pistă solară pentru biciclete din lume

3

Olanda este cunoscută drept o ţară foarte prietenoasă cu bicicliştii şi ciclismul: are 18 milioane de biciclete şi 35.000 de kilometri de piste pentru biciclete. Săptămâna viitoare, pe 12 noiembrie, Olanda va inaugura prima pistă solară de biciclete din lume – proiectul SolaRoad. Pista, lungă de 70 de metri, este pavată cu celule solare şi reprezintă o premieră mondială.

 

 

Proiectul SolaRoad a pornit din anul 2009 şi este “copilul” cercetătorilor de la institutul olandez TNO. Deşi în formula aceasta, adică inserate în pista de biciclete, celulele solare vor fi cu 30% mai puţin eficiente decât atunci când sunt amplasate în cadrul unei instalaţii solare standard, ele vor produce, totuşi, energie; iar când pista de biciclete va fi extinsă la lungimea de 100 de metri (ceea ce se va întâmpla în anul 2016), energia produsă de celulele solare din ea va putea susţine trei gospodării.

 

 

Însă, mai mult decât atât, ceea ce demonstrează acest proiect este că se poate găsi o utilizare verde pentru diverse suprafeţe urbane, cum sunt drumurile – iar acestea sunt cu miile, peste tot, numai bune pentru a fi transformate într-o resursă energetică. Cercetătorii de la institutul TNO au ambiţii mai mari decât pistele de biciclete: ei spun că aproape 20% din cei 140.000 de kilometri de şosele din Olanda ar putea deveni drumuri solare, iar energia produsă de ele ar putea ajunge în reţeaua naţională sau ar putea fi folosită pentru semnalizarea drumurilor şi întreţinerea luminilor în trafic.

 

Mai multe detalii: SolaRoad

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric

Olanda îşi închide uşile pentru Monsanto

Primul joint electronic, creat de o companie olandeză


3 comentarii

  1. Se pare ca acesti Americani ar fi de dorit sa invete mai multe dela acesti ”Nordici” si sa lasam prosti locala de aici si ingimfarea deoparte ca acest popor American pina acuma nu a beneficiat de nimica in ciuda taxelor illegale care ne obliga la plata de dupa WW2 , probable multa lume nu cunoaste niciazi adevarul cum sa facut de platim taxe dupa cel deal 2 lea razboi Mondial iar azi acesti corrupti nu jupoaie pe toate caile .

  2. Se pare ca acesti Nordici sunt mai intelligenti decit acei inginfati de peste ocean si care in loc sa fie mai practici cu taxele noastre din contra viata devine mai amara oe zi ce trece , ca de asa sa numit odata…. lumea Libera , ca de azi nu cred ca mai este de peste 25 de ani .. din contra prostia celor cu banii au corrupt toata societatea guvernamentala si a faci=ut America sa devina sluga Chinei de care depinde 100% in toate probabiol si acesti Cowards de azi au responsabilitate si deoarece nimica nu se face fara UNIRE ,situatia actuala se inaspreste zi de zi ….

  3. nu e mai eficient sa instalezi panourile deasupra pistei pt eficienta 100 la suta si sa faci si umbra biiciclistilor care evident ca vor alege o pista cu umbra in locul uneia in care sa se prajeasca la soare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger