Oile: cele mai ascuțite minți din”ogradă”

0

Când ne gândim la animale inteligente, primele care ne vin în minte sunt oamenii și primatele, apoi delfinii și balenele. Mulți spun că un soi de inteligență guvernează chiar și comportamentul social al unor insecte precum furnicile. Dar cu oile cum rămâne? Dincolo de lâna lor groasă, aceste umile animale domestice trec teste psihologice care le chinuie pe maimuțe și care sunt folosite pentru a depista declinul neurologic la oameni.

Laura Avanzo și Jennifer Morton de la Universitatea din Cambridge analizează un tip de oaie modificată genetic, mai exact dotată cu o genă defectuoasă ce cauzează la oameni boala Huntington, scrie Newscientist, o afecțiune care provoacă daune nervilor și induce demența. Scopul este găsirea unor tratamente mai eficiente pentru această boală, iar cei doi cercetători au studiat în acest sens modificările suferite de oile modificate genetic la nivelul capacității cognitive. Aceastea au fost supuse unor teste prin care trec și pacienții cu Huntington.

Dacă oaile le treceau cu brio, însemna că urmau să-și piardă abilitățile cognitive pe măsură ce afecțiunea evolua și să le redobândească dacă unul din tratamente funcționa. Avanzo și Morton au supus șapte femele unor provocări tot mai grele. Într-unul din teste, oile se plimbau într-un țarc în care se aflau două găleți, una albastră, care conținea și mâncare, și una galbenă. După câteva încercări și-au dat seama care era faza și s-au apropiat tot timpul de găleata albastră. La fel s-a întâmplat și când cercetătorii au mutat mâncarea în găleata galbenă.

Oile au trecut și un test mai subtil, în cadrul căruia mâncarea se afla într-una dintre găleți, însă indiciul pentru localizarea ei era culoarea unui jalon plasat în apropierea, nu culoarea găleții. Apoi cercetătorii au testat abilitatea animalelor de a-și muta atenția, proces care necesită un nivel ridicat de control mental. Într-o serie de teste, oile trebuiau să aleagă o găleată tot în funcție de culoare, însă setul de culori era diferit de această dată: violetul și verdele au înlocuit galbenul și albastrul. Cealaltă serie a fost mai dificilă, întrucât oile trebuiau să ignore culoarea și să se concentreze în schimb pe forma obiectelor. Au trecut ambele teste cu brio.

Oamenii și alte primate pot realiza această din urmă sarcină, însă alte animale se chinuie să o facă. Pe lângă beneficiile aduse tratării bolii Huntington, testele au reabilitat și imaginea oilor. A sosit vremea să nu mai luăm aceste animale peste picior. Nu numai că recunosc chipurile altor surate, dar le pot ține minte pentru cel puțin doi ani. Totodată, știu să distingă între rase și o preferă tot timpul pe a lor. Mai mult, există dovezi cum că oile pot grupa plantele pe familii și găsi calea cea bună într-un labirint. Au și vieți sociale sofisticate pe deasupra: berbecii își găsesc tovarăși de cursă lungă și se apără între ei în timpul luptelor.

Citiți și:

VIDEO. Câinii depistează și diabetul, nu numai cancerul

Șoarecii-santinelă care depistează bombele pe aeroporturi

Descoperire incredibilă: Un câine depistează cancerul cu o precizie de 98%

VIDEO. Chaser, câinele care înțelege peste 1.000 de cuvinte

Foto: Flickr/ryochiji

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger