Oetzi, omul gheții, avea ochii căprui și intoleranță la lactoză

0

Noi indicii au ieșit la iveală despre a ceea ce poate fi descris ca cel mai vechi caz de omucidere din lume, acela al lui Oetzi, omul gheții, al cărui corp vechi de 5.300 de ani a fost descoperit înghețat în Alpii italieni în 1991.

Întregul său genom a fost publicat. Așadar, se pare că avea ochi căprui, grupa sanguină 0, avea intoleranță la lactoză și era predispus la boli de inimă. De asemenea, pare să fie primul caz documentat cu boala Lyme.

Analiza unei serii de anomalii din ADN-ul său au revelat faptul că este mai înrudit cu locuitorii moderni din Corsica și Sardinia decât cu populațiile din Alpi, unde a fost descoperit.

ADN-ul mitocondrial fusese deja studiat în 2008 și au fost descoperite indicii privind originea omului gheții. Dar, noul studiu se axează pe ADN-ul nuclear, ceea ce reprezintă un mare pas înainte în a descoperi cât mai multe despre genetica acestuia, spune Albert Zink, de la Institutul Eurac pentru Mumii și Omul Gheții din Bolzano, Italia.

“Studiem omul gheții de 20 de ani. Știm unde a trăit,  cum a murit, dar cunoșteam puțin despre genetica lui”, spune cercetătorul. Acesta a mai adăugat că, cel mai probabil, Oetzi a migrat din Orientul Mijlociu. Anterior, se descoperise că omul gheții a fost ucis, din cauza unei răni provocate de săgeată.

Foto: Wikipedia

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger