Ocuparea Facultății de Istorie din București

2

Câțiva studenți de la Universitatea București au ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga din Facultatea de Istorie. Acțiunea este un gest de solidaritate cu evenimentele de la Cluj. În sală erau inițial peste 100 de studenți, însă doar câțiva deciși să rămână în universitate. Cam jumătate dintre ei au plecat. Cei rămași au decis să discute despre ce vor cere în cazul în care cineva îi va întreba.

8593252584_3724494252_z

de Casa Jurnalistului

 

Punctele stabilite ca revendicări:

  1. Respectarea drepturilor trecute în Statutul Studentului

  2. Finanțare 6% pentru educație

  3. 25% studenți reprezentanți pentru alegerea rectorului

  4. Revendicarea spațiului universitar pentru a crea un spațiu liber de dezbatere

Alături de studenți au rămas și profesorii care au participat la dezbatere, inclusiv decanul facultății, Adrian Cioroianu.

Studenții au votat rămânerea profesorilor între ei.

Bogdan Antoniu, profesor: „Ați ocupat universitatea, dar ea n-a opus rezistență. Dacă ocupați, ocupați! Votați dacă vreți să rămânem și noi aici.”Adrian Cioroianudecanul Facultății de Istorie:„Din punctul meu de vedere puteți rămâne cât vreți aici. Locul Poliției nu e în Universitate. Eu pot să vorbesc cu autoritățile să vă lase în pace. Doar n-o să dați foc Universității.”

Ocuparea a început în timpul dezbaterii „Studenții și profesorii: de aceeași parte a baricadei?”, organizat de grupul informal CRIM.

Dezbaterea s-a încheiat la ora 20, studenții ieșind din sală pentru o pauză. O parte dintre ei vor să petreacă noaptea în Universitate.

Studenții dezbăteau cu profesorii despre lucrurile care-i despart.

Din discuție:

Mircea Kivu, sociolog: Noi veneam la facultate ca profesorii să ne spună ce și cum. Noi veneam să ne spună unde este biblioteca, să ne sugereze niște titluri și să fie un fel de moderatori ai dezbaterilor noatre. Deci, relația noastră cu profesorii era aproape simetrică.

Cred că rolul de cultura generală și abilitățile generale revin liceului. Dumneavoastră sunteți produsul unui liceu prost gândit. Facultatea ar trebui să fie un loc unde niște oameni interesați de acest domeniu au pe cineva care să îi împărtășească din același domeniu și să-i îndrume pașii. 

Carol Căpiță, lector: Problema nu este a dumneavoastră, a studenților, ci a unei societăți care nu știe ce vrea de la educație. Universitatea trebuie să formeze studenți pentru o societate care nu se știe cum va arăta în viitor. 

 Adrian Cioroianu, decan: Sistemul Bologna a dat-o în bară. Sistemul de învățământ este în decădere nu numai la noi, ci în tot Occidentul (…) Sistemul acesta nu a dat rezultate. Unele facultăți de istorie de stat din Spania au păstrat patru ani pentru ciclul de licență.

despre sistemul universitar din SUA, dat exemplu de cineva din sală: „Când veți merge să vă angajați afară, veți vedea cât de buni sunteți față de ceilalți.” 

Cioroianu: „Cred că specializarea e mai importantă ca polivalența. Nu știu dacă Universitatea vă poate pregăti pentru orice.” 

Alexandru Niculescu, profesor: Dușmanul meu de moarte este implementarea. Un pachet de intelectuali trebuie să creeze, nu să aplice. Întregul sistem Bologna vrea să ne ajute să devenim competitivi cu centrele creatoare, adică SUA și Japonia. Dar nu putem copia creativitatea. Trebuie să găsim o modalitate proprie de a crea. Eu cred că rolul Universității este să ne facă mai buni. Atât.

 

Universitatea trebuie să renunțe la autoritatea sa tradițională. Eu, ca profesor, încerc să NU captivez studenții. Dacă îi captivez, le iau libertatea, îi împiedic să gândească pe cont propriu.

 Text în curs de actualizare. Fiți la curent cu ocuparea Facultății de Istorie, urmărind Casa Jurnalistului


2 comentarii

  1. Pingback: univ | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Protestatarii de la Facultatea de Istorie doresc dezbateri libere în universitate | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger